https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-rusku-se-vysetruje-pripad-velrybiho-vezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rusku se vyšetřuje případ velrybího vězení

29.11.2018 01:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ruská prokuratura aktuálně vyšetřuje případ možného nelegálního obchodování s mořskými živočichy.
Ruská prokuratura aktuálně vyšetřuje případ možného nelegálního obchodování s mořskými živočichy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská prokuratura aktuálně vyšetřuje případ možného nelegálního obchodování s mořskými živočichy. A rozhodně tu nejde o malé peníze nebo pár upytlačených tuňáků. Zdá se, že čtyři nyní vyšetřované ruské společnosti schválně zadržují stovku kosatek a běluh severních, určených pravděpodobně pro vývoz do Číny. O podrobnostech píše například Telegraph.
 

Kolem celého případu se vznáší dost nejasností, které podrobný popis událostí neusnadňují. Zdrojem informací o velrybách zadržených u pobřeží města Nachodky se stal deník Novaya Gazeta, který čerpal především z investigativní práce ochranářských aktivistů. Ti do areálu zdejšího rybochovného zařízení, které spravují čtyři společnosti (LLC Oceanarium DV, LLC Afalina, LLC Bely Kit a LLC Sochi Dolphinarium), nelegálně pronikli s pomocí dronů vybavených kamerami. Moc záznamů přeletem tehdy nezískali: oplocený podnik totiž střeží ostraha, vybavená jako soukromá armáda. A bzučící dron se tak rychle odporoučel k zemi. Zveřejněný materiál aspoň nastartoval vyšetřování areálu i jeho provozovatelů státní prokuraturou, která si ale zatím všechny informace nechala pro sebe. Co tedy bylo ze vzduchu k vidění?

Rusko může chytat běluhy, ale ne jejich akvária

Provozní zázemí u zátoky Srednaja, těžká technika, hlídající ozbrojenci a desítka na moři plovoucích klecových nádrží. A v nich? Na devadesát běluh severních a jedenáct kosatek dravých. Což byl dost děsivý pohled. Velrybí vězení takového formátu totiž ještě nikdo nikdy neviděl. Rusko se přitom počítá mezi země, které v roce 1982 přistoupili na zákaz lovu velryb. Zdá se ale, že čtyři zmíněné společnosti, které jsou současně největší provozovatelé mořských akvárií v zemi, jely podle vlastních pravidel. Rusko si při podpisu moratoria vymínilo snížené kvóty odchytu: v roce 2017 tak mohli „domorodí“ obyvatelé dálného severu legálně odchytit 195 běluh pro vlastní spotřebu a 5 exemplářů mohlo být odchyceno pro vědecké výzkumné účely. Stovka zvířat u Nachodky mezi ně ale evidentně nepatří a byly polapeny zcela nad rámec mezinárodních dohod, bez vědomí úřadů.

Motiv? Šest milionů dolarů za kus

Odkud vlastně zvířata u Nachodky pochází, jak se tam dostaly? Co s nimi mělo být dál? To je zatím předmětem vyšetřování a spekulací. Jisté vysvětlující indicie ale nabízí případ z roku 2013-2017, kdy se na nedobrovolný výlet z Ruska do Číny podívalo třináct kosatek. Jejich cílová destinace? Jedno ze šedesáti tamních mořských akvárií. Prodejní cena jednoho takového exempláře se přitom pohybuje někde kolem 6 milionů dolarů. Odchyt z volné přírody, zadržování a další přeprodej velryb do zahraničí je přitom něco, co zákon i úmluva z roku 1982 striktně zapovídá. „Pod krytím vzdělávací-kulturní organizace mořského akvária bují v Rusku špinavý obchod se vzácnými kosatkami,“ tvrdí Greenpeace. „Ty v Nachodce byly polo-oficiálně odchyceny pro ruská akvária, ale ve skutečnosti jen pro prodej a zisk.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist