https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-soutezi-adapterra-awards-se-utkaji-desitky-projektu-ktere-pripravuji-krajinu-na-zmenu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V soutěži Adapterra Awards se utkají desítky projektů, které připravují krajinu na změnu klimatu

25.4.2024 01:43 (ČTK)
Jedním ze soutěžících je revitalizace mokřadů v Krkonošském národním parku.
Jedním ze soutěžících je revitalizace mokřadů v Krkonošském národním parku.
Foto | Správa KRNAP / Adapterra Awards – Nadace Partnerství
V šestém ročníku soutěže Adapterra Awards se utkají projekty, které se zaměřují na boj proti suchu, přívalové deště, silný vítr a vlny veder. V minulosti vyhrávaly projekty na obnovu mokřadů, letos podobný projekt z Krkonoš také nechybí. Nová kategorie ocení průmyslové projekty, které šetrně hospodaří s vodou, informovala Nadace Partnerství, která soutěž pořádá. Cílem je ocenit projekty podporující adaptaci na klimatickou změnu.
 

Jedním ze soutěžících je například revitalizace mokřadů v Krkonošském národním parku. Do tamních rašelinných a podmáčených smrčin v minulosti zasáhl člověk a odvodnil je. Proto se v posledních letech Správa KRNAP intenzivně zaměřila na jejich obnovu.

"Revitalizace se týkala 35 lokalit, kde jsme pomocí hrazení a zahrnování zrušili více než 40 kilometrů odvodňovacích příkopů. V případě, že by se zrevitalizované kanály naplnily, tak zadrží zhruba 120 000 metrů krychlových vody, což odpovídá roční spotřebě třítisícové obce, tedy třeba podkrkonošských Lázní Bělohrad. Projekt prakticky ověřil, že se lze i ve velmi degradovaných přírodních prostředích vrátit k jejich přirozené životaschopnosti," uvedl Radek Drahný ze Správy KRNAP.

Letošní ročník má novou speciální kategorii Průmysl. Na fotografii řešení hospodaření s dešťovou vodou v projektu Sázava Logistics Park
Letošní ročník má novou speciální kategorii Průmysl. Na fotografii řešení hospodaření s dešťovou vodou v projektu Sázava Logistics Park
Foto | Hlaváček & Partner ASIO Tech / Adapterra Awards – Nadace Partnerství

O titul nejlepší adaptační opatření na změnu klimatu usiluje 77 projektů. Loni bylo 115 přihlášených projektů, což bylo rekordní číslo, předloni 67. Finalisty soutěže a vítěze hlavních kategorií vybere odborná porota. Do hlasování se bude moci zapojit i veřejnost. Celostátní kolo soutěže se dělí do čtyř hlavních kategorií: Krajina, Sídla, Budovy a Cena sympatie. Letošní ročník má navíc novou speciální kategorii Průmysl. Podniky se potýkají zejména s velkou spotřebou vody.

Vítězové soutěže Adapterra Awards 2024 pořadatelé vyhlásí na tematicky zaměřené konferenci v Praze 6. listopadu. Vítězové si odnesou finanční odměny od partnerů soutěže ve výši 50 000 až 100 000 korun. Cenu sympatie si odnese projekt, který získá nejvíce hlasů v online hlasování veřejnosti, které začne 1. srpna a potrvá do 15. října.

V minulých ročnících bylo v soutěži oceněno několik úspěšných projektů zaměřených na obnovu mokřadů, například Josefovské ptačí louky, Sedmihorské mokřady, soustava tůněk v Sedlčanech, nový prostor pro řeku Dyji či obnova mokřadů u Ořechova u Brna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

25.4.2024 12:14
Správná cesta a dobrá zpráva.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist