https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-pocetnost-i-rozmanitost-ptactva-v-polich-je-v-rakousku-proti-cr-vyssi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Početnost i rozmanitost ptactva v polích je v Rakousku proti ČR vyšší

9.9.2021 01:48 | PRAHA (ČTK)
Vědci porovnávali velikost polí a jejich strukturu s početností a druhovou skladbou polních ptáků. Většina druhů polních ptáků byla v Rakousku výrazně početnější, největší rozdíly byly nalezeny u skřivana polního, strnada obecného nebo špačka obecného.
Vědci porovnávali velikost polí a jejich strukturu s početností a druhovou skladbou polních ptáků. Většina druhů polních ptáků byla v Rakousku výrazně početnější, největší rozdíly byly nalezeny u skřivana polního, strnada obecného nebo špačka obecného.
Početnost a druhová rozmanitost ptactva je v rakouské zemědělské krajině 1,5 krát vyšší než ve zkoumaných lokalitách v Česku. Vyplývá to ze studie vedené odborníky z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. Zásadní roli hraje velikost polí, ta rakouská měla menší rozlohu. O studii, kterou zveřejnil časopis Agriculture, Ecosystems and Environment, informovali zástupci AV v tiskové zprávě. Na výzkumu spolupracovali vědci z pěti institucí.
 

Vědci porovnávali velikost polí a jejich strukturu s početností a druhovou skladbou polních ptáků. "Většina druhů polních ptáků byla v Rakousku výrazně početnější, přičemž největší rozdíly byly nalezeny například u skřivana polního, strnada obecného, špačka obecného, tedy u ikonických druhů zemědělské krajiny s dlouhodobým poklesem početnosti v celé Evropě," uvedl Martin Šálek z ÚBO a České společnosti ornitologické. Studie porovnávala ptačí společenstva zemědělské krajiny ve dvou přeshraničních regionech, Znojemsko a Dolní Rakousy, s podobným podílem orné půdy a krajinných prvků, ale s výrazně odlišnou velikostí polí - ta rakouská měla menší rozlohu.

Zástupci AV uvedli, že Česko je evropským "rekordmanem" ve velikostí polních celků a 57 procent orné půdy je tu v blocích větších než 20 hektarů. I proto je podle odborníků česko- rakouské příhraničí ideální pro zkoumání vlivu ztráty různorodosti krajiny, takzvané homogenizace, na její biodiverzitu. Právě homogenizaci vědci uvádí jako zásadní proces, který snížil biologickou rozmanitost krajiny, problém prohloubila i modernizace a chemizace zemědělství.

"Z našich výsledků je zřejmé, že negativní vliv kolektivizace české krajiny má vliv nejenom na ptáky, ale na celkovou biodiverzitu zemědělské krajiny," poznamenal Šálek. "Vliv velkých polních celků i na další druhy v zemědělské krajině demonstruje také naše předchozí studie, která prokázala, že populační hustota zajíce polního byla 3,8 až 9,6 krát vyšší v Rakousku než v různých regionech České republiky," sdělil vědec. Dodal, že rozdělení velkých lánů do menších polí mezemi, biopásy či křovinatými koridory může výrazně podpořit biologickou rozmanitost, prospět ekosystému i zadržování vody v krajině. "Jednou z možností může být větší a dlouhodobější finanční podpora zemědělské produkce pro zemědělské subjekty hospodařící na drobných polích s vyšším zastoupením krajinných prvků," uvedl Šálek. Taková opatření by podle něj také snížila erozi půdy.

Zástupci AV připomněli, že po roce 1948 se zásadně proměnila česká zemědělská krajiny. Z drobných polí do velikosti 0,25 hektaru vznikaly obrovské lány o rozloze až několik desítek hektarů. Postup měl usnadnit obdělávání a management půdy, zároveň však vedl k zániku mezí, polních cest a zelených koridorů.

Podle Šálka je nedostatečné i omezení pěstování jedné plodiny na souvislé ploše maximálně 30 hektarů. "Stejně tak povinný podíl minimálních čtyř procent neproduktivních ploch je žalostně málo pro podporu biodiverzity," dodal vědec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.9.2021 06:47
Ano, rozloha polí a tím i větší rozmanitost přírody, má určitý vliv na počet i rozmanitost ptactva a zvěře.
Jenom vědci zapomněli dodat, že v Rakousku nemají přemnoženou černou zvěř/divoká prasata a všelijaké další predátory, na rozdíl od ČR.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.9.2021 08:11 Reaguje na smějící se bestie
A zřejmě tam ani v takovém rozsahu nepěstují řepku a další dotační plodiny.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2021 08:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, hlavně jsou patrioti, takže dávají přednost domácím produktům/potravinám, na rozdíl od ČR. A i to má klad pro zemědělství + přírodu u nich.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.9.2021 09:02 Reaguje na smějící se bestie
Přesně. Sice určitě narazíte na argument, že si mohou dovolit být patrioti, když mají vyšší platy a mohou si ty lepší potraviny dovolit, ale když se rozhlédnete po našich supermarketech, tak lidi sice nakupují póvl, ale v takových kvantech, že to nemohou spotřebovat. Důsledkem jsou pak popelnice naplněné zkaženými potravinami. A já o tom něco musím vědět, protože odpadky vynáším většinou sám.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.9.2021 11:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A proto nám senát zrušil zákon o prodeji místních potravin.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2021 12:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
A také nic neudělal proto, aby prodej ze dvora, byl tak jednoduchý jako v Rakousku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2021 12:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
ČSN na potraviny byly zrušeny hned po r.1989.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.9.2021 13:30 Reaguje na smějící se bestie
Jenom takový drobný dodatek. Naše původní normy byly mnohem přísnější než to, co platí dnes. A kupříkladu mléko v obchodech bylo fakt mléko. I z polotučného se dala udělat kyška, což z dnešní bílé vody prodávané v supermarketech nelze.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2021 13:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
I přísnější, než ty evropské.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.9.2021 14:27 Reaguje na smějící se bestie
„v Rakousku nemají přemnoženou černou zvěř/divoká prasata a všelijaké další predátory, na rozdíl od ČR“

Jak si vysvětlujete, proč v Dolních Rakousích nemají přemnožené divočáky a všelijaké další predátory, na rozdíl od Znojemska? Jaké všelijaké další přemnožené predátory na Znojemsku máte na mysli?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2021 14:57 Reaguje na Majka Kletečková
Straky, sojky, volavky, zdivočelé kočky, norek americký -to je málo ?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.9.2021 21:32 Reaguje na smějící se bestie
Jak si vysvětlujete, že v Dolních Rakousích nemají přemnožené divočáky, na rozdíl od Znojemska? (A straky, sojky, volavky ...)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.9.2021 15:02 Reaguje na smějící se bestie
Když si tady hoši tak pěkně notujete, tak jste jaksi zapomněli, proč v těch rakousích ty menší pole narozdíl od nás zůstaly? Odpovědí jsou bolševici, devastátoři venkova, tvůrci vašich opěvovaných ČSN
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2021 17:39 Reaguje na Jakub Graňák
Zde se k už druhým rokem vracíme.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.9.2021 18:26 Reaguje na smějící se bestie
Nerozumím
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.9.2021 21:21 Reaguje na Jakub Graňák
Já si dovolím oponovat. Za totáče v městech žila spousta ptáků. Bydlím od roku 1965 v Ostravě Porubě a v létě kolem baráků létala spousta rorýsů a vlaštovek, večer je vystřídali netopýři. Byly tu i malé sovy. Jenom v našem obvodě hnízdily minimálně dva páry sýčků, dokonce jsem nějak kolem roku 1970 viděl v zimě v zahradě místní základní školy hejnko koroptví. Pak přišla a opěvovaná něžná revoluce a dneska kolem baráku nevidím ani jediného rorýsa, žádné netopýry, sovičky zmizely v propadlišti dějin a o koroptvích si můžu nechat jenom zdát. Dokonce tu nejsou vidět ani vrabci a chocholouše jsem v Ostravě neviděl minimálně 25 let. A to vše píšu s tím, že komunisty nemůžu ani cítit, protože s mými předky doslova vyjebávali.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.9.2021 22:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zato máte hafo strak, ty se postaraly o pěvce. Nikde jsem neviděl pohromadě tolik strak, jak v Ostravě. A taky máte krásně zateplené fasády na panelácích a zaryglované všechny průduchy a stavební otvory, tak kde by ti rorýsi a netopejři hnízdili? To je jenom bezohlednost a blbost "developerů" a nájemců, že nejsou ochotní ponechat taky trochu prostoru rorýsům.
Upřímně řečeno tohle má ovšem jen velmi málo společného s rozkulačením venkova, rozoráním mezí...
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

9.9.2021 18:22 Reaguje na smějící se bestie
Stavy dvakrát vyšší než u nás nepovažují za přemnožené. Hledej šmudlo hledej.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.9.2021 18:25 Reaguje na Michal Ukropec
Že by vyšší úživností krajiny?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

10.9.2021 08:01 Reaguje na Jakub Graňák
To také. Mají úplně jiné hospodaření. Soukromí rolníci tam chtějí mít i zvěř. A ten,kdo je vybaven na porážku domácího čuníka, bez problému zpracuje i zvěř. U nás černá škodí zejména v lánech kukuřice pro bioplynky a u plánů řepky pro meřo. To oni nemají.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

12.10.2021 09:32 Reaguje na smějící se bestie
A jak to víte? Divočáci jsou i v Rakousku přemnožení....a dravců je tam ještě více než u nás, protože je tam více drobného ptactva, které loví třeba poštolky nebo krahujci.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.9.2021 12:11
Tyto věci jsou již delší dobu známé, ale dojde k nim i každý kdo se nad tématem adekvátně zamyslí. Tyto výzkumy jsou již jen pro získání tvrdých dat, která by měla posloužit jako jasný argument, proč se naše zemědělství (ale i jiná odvětví) musí změnit.

Co ale z toho, když máme takovou vládu, které současná apokalypsa vyhovuje a která dělá vše pro to, aby se věci nedávali do pořádku...

A lidi jí zřejmě za její nečinnost v důležitých tématech možná zvolí znova... za odměnu, že nic nedělají a co dělají tak stojí za prd....

Co s takovou zemí....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.9.2021 12:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
*nedávaly
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.9.2021 12:16 Reaguje na Lukáš Kašpárek
A státní byrokracie se to netýká, na co je ?
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

9.9.2021 20:04
Zdarec diškutéři...
Každý tady má svoji pravdu, ale jedna část k volbám nepůjde a druhá si před vhozením lístku ochutná sladkou koblihu. Máme 30 let víte kde...a nikdo z nás nemůže říct, to ONI, ale MY !!! jsme za to odpovědni.
PS: Zbyňku Šeděnko !!! Chválím tě, že když už nechodíš na kaktusy, aspoň chodíš s odpadky... hiiihiii
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.9.2021 21:24 Reaguje na Zdenek Wenzel
Zdravím, díky za chválu, ale musím Tě poopravit. Na kaktusy nechodím proto, že máme doma splachovací záchod.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist