https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-ve-zline-vyvijeji-ekologicky-setrne-plastove-misky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci ve Zlíně vyvíjejí ekologicky šetrné plastové misky

11.2.2020 00:15 | ZLÍN (ČTK)
Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vyvíjejí plastové potravinové misky vyráběné z ekologicky šetrného materiálu.
Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vyvíjejí plastové potravinové misky vyráběné z ekologicky šetrného materiálu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vyvíjejí plastové potravinové misky vyráběné z ekologicky šetrného materiálu. Misky se rozloží za velmi krátkou dobu a nebudou tak zatěžovat životní prostředí, sdělila včera v tiskové zprávě mluvčí centra Petra Svěráková.
 

"Vynález má ještě jednu výraznou přidanou hodnotu - plastové misky jsou odolné vůči vysokým teplotám, což není u těchto typů polylaktidových výrobků běžné. Udrží tak tvar, i když se naplní vroucí vodou či zahřejí v mikrovlnné troubě. Budou tak sloužit například jako krabičky na teplé pokrmy," uvedla mluvčí.

Vědci na vývoji obalů spolupracují se společností Blatinie z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku, která se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje do vývoje ekologických šetrných obalů. "Od Technologické agentury České republiky jsme dostali na vývoj téměř dva a půl milionu korun," uvedl rektor Vladimír Sedlařík, který je také ředitelem centra a hlavním řešitelem projektu.

Na misky používají vědci polymléčnou kyselinu vyráběnou převážně z vedlejších zemědělských produktů, které obsahují cukry, například z kukuřice nebo cukrové třtiny. "Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se z odpadních zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů, tím mám na mysli ropu," uvedla vědkyně Petra Válková.

Takto vyrobená biomiska se rozloží v technickém kompostu v řádu několika měsíců, produktem rozkladu je oxid uhličitý a voda.

V současné době vědci dokončují testování materiálových vlastností misek. "Vývoj bude hotov do konce tohoto roku, na trhu by se mohly objevit do dvou let," uvedla Svěráková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist