https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-zkoumaji-jak-a-proc-umiraji-stromy-v-amazonskem-pralese.zda-se-ze-je-to-dulezite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci zkoumají, jak a proč umírají stromy v Amazonském pralese. Zdá se, že je to důležité

22.11.2020 07:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Koruny stromů v Amazonii.
Koruny stromů v Amazonii.
Schopnost Amazonského pralesa ukládat atmosférický uhlík se zhoršuje. Vědci to přičítají proměněn "chování" pralesa. Probíhající klimatická změna nahrává rychle rostoucím stromům. Jejich životní cyklus se však oproti dřívějšku zrychluje. O odborné studii, zveřejněné v Nature Communications, informuje EurekAlert.
 

Právě kvůli snaze zjistit, proč a jak stromy v amazonském pralese odumírají, se spojily univerzity v Birminghamu a Leedsu. Podařilo se jim nejen přijít na to, jaké faktory jsou pro odumírání stromů rozhodující, ale také proč stromy odumírají čím dál rychleji.

Podle zjištění studie se zdá, že klimatická změna favorizuje především rychle rostoucí druhy stromů. Zároveň ale dochází k tomu, že tyto druhy odumírají v mladším věku. „Tím, že mají rychle rostoucí druhy stromů kratší životní cyklus, klesá schopnost celého lesa ukládat uhlík,“ vysvětluje David Galbraith z univerzity v Leedsu.

Vědci při analýze vycházeli z údajů shromážděných sítí RAINFOR, která obsahuje data za více než 30 let od zhruba stovky vědců. Součástí jsou i záznamy ze 189 jednohektarových parcel. Ty jsou každé tři roky monitorovány a během každé návštěvy vědci měří všechny stromy s průměrem alespoň 10 cm a kontrolují kvalitu každého z nich.

Studie celkově sledovala více jak 124.000 stromů. Vědci zaznamenali a analyzovali na 18.000 odumřelých stromů. „Když strom odumře, postupuje se při hledání příčiny podle přesně daného návodu. Proces je založen na detailním ohledání a něčem, co by se dalo nazvat ohledáním místa činu. To vše vedou zkušení vědci různých národností,“ komentuje profesor Oliver Phillips, jak analýza probíhala.

„Porozumět hlavním příčinám odumírání stromů v Amazonii nám dovolí lépe předvídat a plánovat budoucí vývoj. To ale nebude vůbec jednoduché, protože v amazonském pralese je víc jak patnáct tisíc různých druhů stromů,“ dodává vedoucí autor Adriane Esquivel-Muelbert.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

23.11.2020 08:55
stromy odumírají i u nás,jasany ,buky,borovice ,jilmy a další ,jen se dnes všichni soustředili na smrky a ty nové a mladé stromy co vyrůstají, podobají vytáhlým bidlům ,ze kterých krásné a mohutné stromy již nemohou vyrůst
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist