https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vyrobci-v-cr-roste-zajem-o-hmyzi-potraviny-rozvoj-brzdi-legislativa-i-skepse
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR roste zájem o hmyzí potraviny. Rozvoj brzdí legislativa i skepse, míní výrobci

12.7.2025 00:50 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | ivabalk / Pixabay
Zájem o potraviny s hmyzem mezi Čechy roste, větší rozvoj a prodeje ale brzdí zejména skepse lidí a nastavení legislativy. ČTK to řekli zástupci českých firem Crunchy, Sens Food a WormUP, které vyrábějí a nabízejí hmyzí potraviny. V ČR je aktuálně šest zpracovatelů hmyzu pro potravinářské účely. Potraviny s obsahem hmyzu má ve své stálé nabídce i několik obchodních řetězců a některé z nich plánují rozšíření sortimentu hmyzích potravin.
 
"Potraviny z hmyzu nebo s přidaným hmyzem tvoří velmi malou část celkové spotřeby potravin, nicméně se jedná o oblast rostoucí. Hlavním motorem zájmu je však především zvědavost a opakovaná konzumace je spíše sporadická," uvedl na dotaz ČTK mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Podle firmy Sens jsou Češi otevření novým a udržitelným zdrojům proteinu, což potvrzuje velký zájem o alternativní produkty k masu, konkrétně jejich cvrččí jerky, tedy sušené maso z hmyzího proteinu. "Věříme, že když přineseme kvalitní, chutný, výživný a levnější produkt, své zákazníky si najde," řekl Radek Hušek, spoluzakladatel Sens.

I podle firmy WormUP potraviny s hmyzem lidem chutnají, velký nárůst v prodejích ale nezaznamenává. "Lidé jsou zvyklí jíst běžné potraviny, a i když jim to chutná a jsou s tím spokojení, tak asi i kvůli ekonomické situaci spíš jdou do levnějších potravin, na které jsou zvyklí, takže ten trh úplně neroste," řekl Libor Sloupenský za WormUP.

Větším prodejům brání podle výrobců hlavně obava či neochota lidí zkoušet nové věci, podle Sloupenského by ale pomohlo i odstranění některých legislativních překážek. "Jedlých druhů hmyzu se uvádějí stovky, možná i tisíce, ale EU povolila čtyři," podotkl Sloupenský.

Před uvedením na trh musí podle Státní veterinární správy (SVS) každý druh hmyzu projít schvalovacím procesem a hodnocením bezpečnosti, neboť evropská legislativa definuje hmyz a výrobky z hmyzu jako novou potravinu. "Proces schvalování nových druhů hmyzu je poměrně zdlouhavý a náročný, což zajišťuje vysoké standardy bezpečnosti," uvedl Zemánek. Doal, že hygienické požadavky se neustále vyvíjejí a upravují.

Milan Václavík, jednatel firmy Crunchy, řekl, že překážku pro rozšíření prodejů představují i dezinformace a přístup velkoobchodů. "Zatím zas tak otevřené tomu nejsou. Tím by se to dalo dostat masově mezi lidi a udělat z toho normální snack a lidé by to nemuseli shánět v nějakém speciálním obchodu," řekl Václavík.

Hmyzí protein a výrobky z něj nabízejí například řetězce Tesco, Kaufland či Globus. "Průběžně zájem roste, převážně u mladých, ale postupně nabývá popularity i u starších generací. Největší zájem je převážně o sušené cvrčky a červíky různých příchutí," uvedl řetězec Kaufland. Třeba Lidl hmyzí potraviny ve stálém sortimentu nemá, podle své mluvčí ale nevylučuje zařazení do akční nabídky.

Některé firmy kritizovaly také komplikované označování, kdy musí například upozornit na možnou alergickou reakci na složky, které ve výrobku ani nejsou. Sloupenský to označil za zbytečně zastrašující a zavádějící.

"Současná legislativa je spíše na straně přísnosti a obezřetnosti, což je v počáteční fázi zavádění nového zdroje potravy do značné míry pochopitelné a správné," podotkl Zemánek.

Veterináři letos při kontrolách hmyzu určeného k lidské spotřebě zjistili jedno pochybení ve značení na obale. Loni z 16 kontrol nezjistili žádnou závadu, stejně jako předloni.

Konzumace hmyzu má podle výrobců řadu výhod, patří mezi ně výživová hodnota, podpora zdravého trávení, udržitelnost i čistota složení. Možným rizikem jsou mikroorganismy, které hmyz může přenášet, či obsah alergenu chitin, který může způsobit alergii u lidí alergických na mořské plody. Hušek vidí budoucnost hmyzu nejen jako samostatné potraviny, ale i zdroje bílkovin, který by se mohl stále častěji přidávat do pečiva či těstovin.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

12.7.2025 08:35
Alergií přibývá v populaci i tak, takže si alergologové přidají do příčin potravinových alergií další složku, ordinace budou mít plné a o kšeft se bát nemusí. Akorát zdravotní pojišťovny kvílí už teď, že nepokryjí zvyšující se náklady na péči, uvidíme kam se to vyvine.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.7.2025 10:12 Reaguje na pepa knotek
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2025 11:00 Reaguje na pepa knotek
Ono je to nový relikt z doby, kdy člověk nebyl ještě sapiens... takže by se dalo říci, že mentálně k tomuto stavu doby, kdy člověk se živil jako " sběrač" tedy k nejprimitivnější formě inteligence, k čemuž nám velmi dobře sekundují digitální technologie na nichž jsme závislí.

Digitalizace je v zásadě o duševní a mentální lenosti... TEDY JEDNODUŠE MENTÁLNĚ A DUŠEVNĚ SE BLÍŽÍME DO DOBY KAMENNÉ ALE BUDEME SE TU TOHO TVÁŘIT HROZNĚ "CHYTŘE" BĚHAJÍC PO SVĚTĚ S DIGITALIZOVANÝMA KRABICEMA V RUCE SE BUDE HOMO SAPIENS TVÁŘIT INTELIGENTNĚ JAK ŠALAMOUNOVO H...O.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.7.2025 10:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Podle mne přežranost.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.7.2025 10:18
TY,
co jim toto chutná, bych poslal konat fyzickou práci na čerstvém vzduchu, nebo do horkých provozů a to minimálně na těch 8h denně, tak alespoň na 1měsíc.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.7.2025 14:56
Ať si každý jí co chce, ale ať je to složení výrobku jasně označeno. Dnes
je běžnou praxí nápis na obalu takový, že je nutno chodit nakupovat s lupou.
Možná by stačily jednoduché zkratky jako třeba velké H, že je výrobek s
obsahem hmyzu a zbytek si doma klidně přečtu i pod mikroskopem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.7.2025 18:24
Radši budu skeptik s řízkem než optimita chroupající chitinové "křupky".
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.7.2025 09:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Máte pravdu. Zjistil někdo z vědátorů vliv požitého chitinu na lidský organismus? Snese tělo tolik chitinu, jaké hmyz obsahuje
a velkém množství hmyzu nahrazujícím maso bez chitinu. A co
feromony toho hmyzu? Jsou prozkoumány jejich dopady na lidské zdraví? Obávám se, že se zase něco aktivisticky urychluje bez
patřičného prověření v dlouhodobé praxi, jako už mnohokrát.
Po zavedení se couvá ze všeho hůře, než na samotném počátku
a známe to třeba u konzervantů u kterých už o škodlivosti víme,
ale výroba trvanlivých potravin už se bez nich neobejde a tak
je spotřebitel upozorněn na riziko jejich konzumace. To právně
znamená, že souhlasí s použitím něčeho, co mu škodí a výrobce
se tak předem vyvinil z případných následků konzumace. Je to
zcela běžná praxe v mnoha oblastech výroby a nejen potravin.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2025 12:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Hmyz bych pozřel pouze za předpokladu, že vzlétnu jako Prométhus či superman - což se mi stává často ve snech. A to mi postačuje natolik, že moučňáky dávám ptáčkům, což mě zase povznáší na duchu. Takže tuto novodobou superpotravinu s klidem oželím, a ani nebudu závidět těm, kteří na červy stojí frontu-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.7.2025 12:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Trvalé krmení terarijních zvířaat hmyzem majícím chitinový obal vyvyolává zdravotní problémy u strávníků. Když to škodí ještěrkám, proč by to mělo prospívat člověku?
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.7.2025 10:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nejsem terarista ale na tom něco může být.Nemyslím si že ti co to okousili,jistě ze zvědavosti , se k této stravě budou vracet.Jako sklenka absinthu ze zvědavosti jednou za život.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.7.2025 15:40 Reaguje na Emil Bernardy
To víte že je. Proč by jinak teraristé chovali cvrčky, sarančata a jiné breberky? Chov moučňáků je nejpohodlnější.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

18.7.2025 16:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jinak snad loni byla změna zákona,hmyz je potravina také,už.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

18.7.2025 12:54 Reaguje na Břetislav Machaček
No, ony jsou kultury, v nichž je konzumace hmyzu běžná. Takže nějaké zkušenosti jsou. Jinou otázkou je porovnání nákladů na chov hmyzu a tradičních zvířat. Jak jsem četl, je nakonec chov hmyzu nákladnější než chov skotu. Může to být i pravda, můžete to i vidět na cenách produktů.
A co se týče nedostatku bílkovin? Vidíte ty plochy nevyužívaných travních porostů? Kolik ovcí či koz by se tam mohlo pást. A co chov zakázaných, ale výborných nutrií? Kdyby se naopak podporoval, kolik výborného masa bychom mohli mít.
Odpovědět
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist