https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/web-neletam.cz-upozornuje-na-ekologickou-zatez-z-letani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Web Nelétám.cz upozorňuje na ekologickou zátěž z létání

26.9.2019 00:12 | BRNO (ČTK)
Upozornit na ekologickou zátěž způsobenou leteckou dopravou chce institut Veronica nově spuštěným webem Nelétám.cz. / Ilustrační foto
Upozornit na ekologickou zátěž způsobenou leteckou dopravou chce institut Veronica nově spuštěným webem Nelétám.cz. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Upozornit na ekologickou zátěž způsobenou leteckou dopravou chce institut Veronica nově spuštěným webem Nelétám.cz. Na webové stránce má od včerejška každý možnost zjistit informace o dopadech letectví na životní prostředí a popřípadě podepsat manifest. Na tiskové konferenci to včera řekl autor webu Petr Ledvina.
 

Ekologický institut Veronika chce internetovou stránkou upozornit především na to, že letecká doprava je zodpovědná za pět procent podílu lidstva na globálním oteplování. "Všimli jsme si, že v Česku není žádná platforma, kde by se mluvilo o vlivu letectví, který je pro životní prostředí velký. Týdenní dovolená například na Bali má na globální oteplování přibližně stejný dopad jako rok života strávený doma, kde si jednotlivec vaří, vytápí dům, dojíždí do práce nebo chodí na koncerty," řekl Ledvina.

Letecké dopravy podle fyzika zabývajícího se klimatickou změnou Jana Hollana stále přibývá. "Je to dáno i tím, že letecké palivo nemá spotřební daň jako silniční dopravní prostředky. Z toho vyplývá, že letadla mají levné palivo, a proto není cestování tímto způsobem drahé ani na velké vzdálenosti," řekl Hollan. Podle něj je však létání nejškodlivější způsob utrácení peněz z hlediska oteplování. "Je potřeba velké uvědomění veřejnosti, že létání není jediná možnost. Samozřejmě, že někdy je to nezbytné, ovšem cestování letadlem pro zábavu by každý mohl zmenšit zhruba na desetinu," řekl. Alternativou je například cestování po Evropě vlakem nebo pořádání videokonferencí místo osobních setkání lidí žijících ve vzdálených zemí.

Web má především vzdělávací roli. Zájemci se tam dočtou jednak o škodlivosti letectví, ale také o alternativách, které mohou využít místo letadel. "Odkazujeme na stránky, kde jsou konkrétní rady, jak jinak může člověk cestovat. Web není spojený s peticí, ani nemíří na politiky. Je to čistě sběr podpisů jako závazků, že už nelétám," řekl Ledvina. Dodal, že až organizátoři získají větší množství signatářů, propojí tuto platformu především s evropskou peticí na zdanění leteckého paliva a předloží ji představitelům kraje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

26.9.2019 00:21
Aha, takže to není petice, jenom je to petice za vyšší zdanění leteckého paliva :-)
A její organizátoři nejspíš čekají, že budou daňovými příjemci téhle daně :-) :-) :-)
Odpovědět
me

melsor

26.9.2019 12:51 Reaguje na
Špatně čtete.

V současné době je letecké palivo v mezinárodní dopravě osvobozeno od spotřební daně i od DPH. Takže je tato doprava fakticky zvýhodněna.

Viz wikipedie, heslo "letecké palivo":

"Letecké palivo je osvobozeno od zdanění. K tomuto opatření došlo v roce 1986 na 26. plenárním zasedání Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) v Montrealu, tedy až poté, co bylo známo nebezpečí klimatických změn. Tímto je letecká přeprava zvýhodněna oproti pozemní. V Česku tvoří zdanění ostatních pohonných hmot přibližně polovinu ceny paliva."

Odpovědět
ig

26.9.2019 14:17 Reaguje na melsor
Dík za upozornění, škrtám ve svém příspěvku slovo "vyšší".
Odpovědět
MM

Milan Milan

26.9.2019 08:08
Načase, já o zátěži letecké dopravy na klima mluvím několik let a jsem rád že již nebudu sám.
Odpovědět
ig

26.9.2019 11:53 Reaguje na Milan Milan
Možná je též načase začít prát prádlo v potoce na kamenech...
Odpovědět
KK

Karel Karel

26.11.2019 18:25
Někdy si připadám, že opět žiju v socialismu.. Letiště Ruzyně,snad
loni,přepravilo okolo 17 milionů pasažérů.. To je málo!! Příští
rok to má být 19 melounů!! Další roky opět více!! To ti plánovači
určitě počítají s nezdaněným leteckým palivem.. My ale,díky emisním
povolenkám,platíme vyšší a vyšší ceny za elektřinu.. Tak si myslím,
že by bylo spravedlivé to těm cestovatelským maniakům trochu
znepříjemnit...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist