https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zemedelci-u-brna-plosne-aplikovali-jed-na-hrabose-minuly-tyden
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci u Brna plošně aplikovali jed na hraboše minulý týden

15.8.2019 00:26 | BLAŽOVICE (ČTK)
Jed na hraboše Stutox II rozházel minulý týden na některých polích u Brna zemědělský podnik Bonagro. / Ilustrační foto
Jed na hraboše Stutox II rozházel minulý týden na některých polích u Brna zemědělský podnik Bonagro. / Ilustrační foto
Jed na hraboše Stutox II rozházel minulý týden na některých polích u Brna zemědělský podnik Bonagro. Jeho ředitel Roman Zvěřina řekl, že minulý týden nebylo nutné žádat kvůli plošné aplikaci jedu o výjimku a ohlašovací povinnost podle něj firma splnila. Myslivci našli v uplynulých dnech přes 60 uhynulých zajíců na polích na jihovýchodě Brna a v katastru Šlapanic.
 

Myslivci vzorky odeslali do laboratoře Státního veterinárního ústavu v Olomouci a na oficiální výsledky čekají.

Plošné použití Stutoxu II proti přemnoženým hrabošům povolil minulý týden v pondělí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení v pátek pozastavilo. Nyní lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců. Vyjádření ÚKZÚZ se zjišťuje.

Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeňka Živěly dali veterináři myslivcům zatím telefonickou informaci, že zajíci uhynuli po jedu na hraboše. Zvěřina se k úhynům nechtěl do oficiálního potvrzení vyjadřovat. "Zatím se ke mně dostávají rozporuplné informace," řekl.

Zvěřina uvedl, že podnik rozhodil jed na polích, kde se aktuálně sejí ozimy nebo se osetí připravuje, protože kalamitní výskyt hrabošů znamená téměř jisté zničení těchto porostů.

"Dělali jsme předtím některé agrotechnické postupy, které však k omezení hraboše nevedly. Jed je bohužel poslední možnost, která nám zbývala, i když z toho nejsme šťastní," řekl Zvěřina. Živěla ČTK řekl, že podle výpočtů se aplikace jedu uskutečnila 5. nebo 6. srpna. "Podali oznámení oficiální cestou 9. srpna," uvedl Živěla.

Zvěřina je zvědav, jak laboratorní vyšetření uhynulých zajíců dopadne. "Mám informace různé, že uhynuli i neuhynuli na jed, tak nevím. Použili jsme pět až sedm kilo na hektar, limit byl deset kilo. Aby se zajíc otrávil, potřeboval by sežrat 50 až 70 granulí. I myslivci vědí, že zajíci teď po sklizni strádají a šíří se mezi nimi choroby, jako je například tularémie," přemítal Zvěřina.

Postup myslivců, kteří své zjištění umístili rovnou do médií, považuje za nešťastný. "Dosud jsme spolu vycházeli dobře, spolupracovali jsme. Nyní, kdy kolem hrabošů panuje hysterie, mi jejich jednání nepřijde šťastné," řekl Zvěřina.

Myslivci našli mrtvé zajíce i v Žatčanech na Brněnsku a také čekají na výsledky laboratorních rozborů. V tomto případě se jedná o pozemky jiného zemědělského podniku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner a Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2019 12:58
Je otázka, jestli podnik myslivcům oznámil svůj záměr, aby na těch holých pláních jim nabídli aspoň řepu a tím je odvedli od granulí. A pročpak je neodradil ten údajný "odpuzující zápach"?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist