https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zemrel-prukopnik-ochrany-prirody-v-ceskoslovensku-otakar-leisky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemřel průkopník ochrany přírody v Československu Otakar Leiský

3.4.2020 11:29 | PRAHA (ČTK)
Zakladatel první ekologické organizace v ČR TIS a iniciátor záchrany Huculského koně PhDr. Otakar Leiský, kterému většina lidí neřekla jinak než Ralf.
Zakladatel první ekologické organizace v ČR TIS a iniciátor záchrany Huculského koně PhDr. Otakar Leiský, kterému většina lidí neřekla jinak než Ralf.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve věku 94 let zemřel 31. března spoluzakladatel nejstarší ekologické organizace v Československu a iniciátor záchrany huculského koně Otakar Leiský. Koncem 50. minulého století založil ve spolupráci s Národním muzeem Sbor ochrany přírody, kterému byl roku 1969 udělen status nezávislé organizace TIS - svaz pro ochranu přírody a krajiny a lidí. O úmrtí Leiského dnes ČTK informoval Martin Poláček z Hucul Clubu, u jehož zrodu Leiský stál.
 

"Člověk, který se chce zabývat ochranou přírody, musí především přírodu milovat, rozumět jí a být jí ku prospěchu," uvedl Leiský v roce 2011 v pořadu České televize (ČT). Věřil, že k ochraně přírody nestačí pouze emoce, ale vyžaduje především porozumění. Z tohoto přesvědčení také vycházelo jeho myšlenka "Poznej a chraň naši Přírodu."

Otakar Leiský se narodil v listopadu 1925 v Pardubicích. Za druhé světové války se připojil k protinacistické odbojové skupině Zpravodajská brigáda, která předávala informace o pohybu německých vojsk do Londýna. Po válce začal studovat lékařství, ale po pěti semestrech přestoupil na přírodovědeckou fakultu.

Po absolvování základní vojenské služby nastoupil na ministerstvo školství, kde založil odbor ochrany přírody. V roce 1958 založil ve spolupráci s Národním muzeem organizaci Sbor ochrany přírody. O 11 let později jí byl udělen status nezávislé organizace TIS - svaz pro ochranu přírody a krajiny a lidí.

Název TIS vznikl podle Leiského jako zkratka ze slov trpělivost, inteligence a statečnost, tedy vlastností, které by měl mít každý pořádný ochránce přírody. "My jsme byli jediný svaz v Československé republice, který neměl vedoucí úlohu komunistické strany ve stanovách. Když nás v roce 1979 o půlnoci na Silvestra zrušili, tak už nás bylo 16.500 lidí," vzpomínal před lety v ČT.

Vzpomínání Otakara Leiského pro Paměť národa.

Přečtěte si také |
Foto: Michal Maňas / Wikimeda Commons Kdo byl Erazim Kohák

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

18.4.2020 15:26
Jsem ráda, že jsem měla tu čest první prosincovou středu v loňském roce navštívit přednášku Otakara Leiského v Domě ochránců přírody v pražské Michli a mohla tak Ralfa v jeho pokročilém věku spatřit a slyšet na vlastní oči a uši dříve, než zemřel. Pan Leiský vzpomínal na T.G.M.(zažil prvního českého prezidenta jako dítě) a hovořil hlavně o vztahu Tomáše G. Masaryka k přírodě. Sál byl plný posluchačů a zdaleka se nejednalo jen o členy TISu. Mluvil dobře, na svůj věk byl v obdivuhodné duševní kondici, jen na své nohy už se nemohl spolehnout.
Z přednášky mne zaujala kromě jiného zmínka o pomníku dvou hrajících si chlapců. Fontána s pomníkem Masarykových vnuků je v zeleni nedaleko dolní stanice lanovky na Petříně a patří k mým oblíbeným. Kdysi při návštěvě Prahy jsme se s dcerou snažily spočítat, kolik je na pomníku žabek a ještěrek. Teprve na této přednášce jsem se dozvěděla, že žabičky a ještěrky měl na svědomí budoucí zakladatel TISu se svými příbuznými či přáteli, neboť přemluvili sochaře Karla Dvořáka, aby tuto havěť do sousoší začlenil.
Dodnes vzpomínám na čas zažitý na huculském táboře v Jeseníkách.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist