https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zmrzacena-kareta-obrovska-muze-diky-proteze-ploutve-znovu-plavat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zmrzačená kareta obrovská může díky protéze ploutve znovu plavat

30.11.2018 08:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rocky, kareta obrovská z Floridy, čekala 17 let. Když jí střet s lodí připravil o ploutev, neměla šanci na přežití ve volné přírodě. Pracovníci mořského akvária v Key West jí pořídili protézu.
Rocky, kareta obrovská z Floridy, čekala 17 let. Když jí střet s lodí připravil o ploutev, neměla šanci na přežití ve volné přírodě. Pracovníci mořského akvária v Key West jí pořídili protézu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hanger Clinic / SWNS
Na dobré zprávy si někdy musíte počkat. Třeba Rocky, kareta obrovská z Floridy, čekala 17 let. Když jí střet s lodí připravil o ploutev, neměla šanci na přežití ve volné přírodě. Teď jí ale pracovníci mořského akvária v Key West pořídili protézu. Píše o tom NYpost.com.
 

V roce 2001 srazila neznámá loď při hladině plavající karetu obrovskou. Lodní šroub jí odsekl pravou přední ploutev a nalomil jí krunýř. Kdyby jí náhodou nenašli záchranáři, nepřežila by. Ze zranění se léta hojila v záchranné stanici v Orlandu a pak pobývala v akváriu na Key West. Bylo už dopředu jasné, že zpět do moře se nepodívá. Bez veslovité ploutve byla schopná na otevřené vodě jen ve spirále klesnout ke dnu.

Pracovníci akvária sice želvu vybavili jakýmsi korkovým pásem, který ji umožňoval držet se na hladině, ale pohled na ni byl spíše žalostný. Natolik, že oslovil protetika Kevina Carrolla z texaské Hanger Clinic. A ten se rozhodl, že Rockymu pomůže. Přeci jen, zoologové odhadovali její věk na 25-30 let, nebyl ani v polovině svého života. „Bylo prostě škoda ho nechat jen tak,“ říká Carroll. Mezi specialistou na výrobu lidských protéz a akváriem tak vznikla velmi plodná spolupráce.

Rocky musel také absolvovat náročnou cestu do Texasu a zpátky kvůli detailnímu proměření. V aerodynamických dispozicích karetích těl jde o milimetry. Výsledkem byla trojvrstvá protéza želví ploutve se silikonovou výplní, kterou na konci srpna uchytili Rockymu na pahýl. Následovala měsíc trvající aktivní pohybová terapie. Cílem bylo karetu přimět používat i „náhradu“. Na konci září se tak poprvé mohla podívat do vody bez svého záchranného kruhu.

„Bylo to neskutečné,“ říká Carroll. „Normálně pracuji s lidmi a tohle bylo jako pracovat s dítětem, které má spoustu energie a ohromnou vůli objevovat nové věci. Měla velikou chuť spolupracovat. A když se poprvé znovu zanořila do vody, byl to ohromný zážitek.“

Není to poprvé, co Carroll vytvářel protézu pro zvíře. Loni například vykouzlil novou protetickou ploutev pro delfína. Zákrok i náhradu ploutve v ceně 6000 dolarů přitom hradil ze svého.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist