Vanuatská republika zakázala dovoz zahraničních potravin. Najíte se tu jen z místních zdrojů
Za tímto zajímavým krokem stojí rozhodnutí lídrů místních komunit. Mísí se v něm snaha o snížení přísunu odpadů, ochrana zdraví zdejší populace ostrovanů, podpora lokálního hospodaření stejně jako snaha vytěžit ze sezónních výletníků více peněz. Rozhodnutí není prosto kontroverzí, ale lidé ze souostroví Torbu si za ním stojí. Alespoň to v rozhovoru pro deník Guardian tvrdí Luc Dini, předseda tamního výboru pro cestovní ruch. Většina zdejších obyvatel se živí zemědělstvím nebo rybolovem, a tak zákaz importu potravin berou jako přímou podporu vlastního podnikání.
„V současnosti tu zažíváme výraznou infiltraci nezdravého jídla ze zámoří,“ říká Dini. „Je totiž snadné uvařit si instantní nudle nebo sáček rýže. Ale tyto potraviny nemají téměř žádnou nutriční hodnotu a není jistě zapotřebí dovážet sem jídlo ze zahraničí, když tu máme dostatek potravin pěstovaných šetrně přímo na našich ostrovech, ne?“
Nejvýraznější podíl dovozu potravin na ostrov Tubu (který je součástí provincie Torbu) tvoří rýže, sladkosti, konzervované ryby a sušenky. Proti nim by rád Dini a jeho podporovatelé postavili na ostrovech ulovené čerstvé ryby, kraby, taro, vypěstované hlízy jamu, ananas a plody muďoulu (paw paw), tedy původní základní složky výživy zdejších obyvatel. „Podpora ryze lokálních potravin a organické diety je naší cestou, jak bojovat s budoucími zdravotními problémy našich obyvatel,“ dodává Dini.
Omezení dovozu zahraničních pochoutek se v tento moment bezprostředně dotkne hlavně 10 000 obyvatel souostroví, a teprve druhotně pak turistů. Těch sem během sezóny zamíří okolo 100 000, byť nadpoloviční většina z nich dorazí na Torbu na palubě velkých vyhlídkových lodí, kde se také stravují. Hůře na tom budou výletníci z cestovních kanceláří, kteří se při pobytu na ostrovech budou muset zříct „globálních“ specialit, šumivými osvěžujícími nápoji počínaje a hranolkami s kečupem konče. Brambory ani rajčata se totiž na Vanuatu nepěstují.
Dini dále popisuje, že Torbu je v rámci Vanuatu poněkud „zapomenutou“ provincií. Tato izolovanost však nemá jen záporné důsledky. „Těšíme se díky tomu lepšímu zdraví, než v ostatních provinciích. A tak bychom to chtěli i zachovat. Na ostatních ostrovech přijali západní způsob stravování, a často tu vidíte opravdu hezká děvčata. Ale když se usmějí, mají zuby černé a zkažené. Nechceme, aby se to stalo i tady a nechceme ani, aby se tu rozvinuly choroby spojené s konzumací nehodnotného zahraničního jídla.“
Zákaz importu zahraničních pochoutek bude zatím platit dvě léta a má pomoci stát se souostroví Torba první čistě organickou provincií Vanuatu do roku 2020. Centrální vláda v Port Vila tento krok podporuje, a bude prý experiment (a to jak je přijímán místními i turisty) na souostroví Torba bedlivě sledovat. Problémy v ráji už ale začínají. Místním i turistům se citelně nedostává alkoholu. A místní kava-bary, nabízející tradiční fermentovaný nápoj z pepřovníku, chutě na rum nebo whisky neuspokojuje. Dini k tomu říká: „Pokud opravdu chcete žít nějaký čas v ráji, pak byste si měli vystačit s tím, co vám ráj nabízí a pokusit se sžít s přírodou.“
reklama