Dopady klimatických změn se promítnou i na produkci kávy
Zkrácení období srážek ale není jedinou změnou. Rovněž došlo ke zvýšení teploty, což způsobuje častější onemocnění kávovníku. Meteorologickými změnami jsou kromě Nikaraguy postiženy i ostatní země Latinské Ameriky, ve kterých se pěstuje káva.
Změna klimatu negativně ovlivňuje výnos i kvalitu kávy. Někteří pěstitelé se rozhodli přesunout produkci do výše položených oblastí, aby vyrovnali teplotní růst, říká Peter Laderach z Mezinárodního centra tropického zemědělství se sídlem v kolumbijském Cali.
Laderach spolu s kolegou Andrew Jarvisem, odborníkem na klimatické změny, zemědělství a bezpečnost potravin, zkoumal dopady klimatických změn na plantážích v Nikaragui, Kolumbii a dalších zemích. Také společně s pěstiteli pracují na strategiích adaptace kávovníku na nové podmínky.
Káva je jednou z plodin nejcitlivějších na změny podnebí. Vyžaduje teploty v rozmezí od 17 do 22 °C. Aby byl dobrý výnos v dobré kvalitě, musí být teplota stálá. V zemi, jako je Nikaragua, může dojít ke ztrátě 80 % plantáží kávy do roku 2050.
Jedním z opatření proti zániku plantáží je pěstování kávovníků ve stínu, což může vyrovnat změnu zhruba tří stupňů Celsia. Rovněž se zkoumají nové odrůdy, které jsou odolnější vůči suchu. Možná bude potřeba přestat pěstovat v Nikaragui tradiční Arabicu a nahradit ji jinou variantou, např. Robustou.
Podle zprávy Davida Sanze „Efectos del cambio climático sobre el café“ z
reklama