Energetické štítky mají ode dneška i chladničky a mrazničky pro obchody
„Je to dobrá zpráva, pokud vezmeme v úvahu pozitivní dopad, který měly ekodesign a energetické štítkování na trh se spotřebiči,“ říká Michal Staša ze SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie. Podle něho je potenciál úspor chladící techniky na komerčním a profesionálním trhu nevyužitý.
Profesionální chladicí technika spotřebovává značné množství energie. Chladicí boxy a mrazáky se používají v každém supermarketu, hotelu, restauraci, baru nebo jídelně. „Průměrný přístroj často spotřebuje zbytečně velké množství energie a znamená tak pro firmu vysoké náklady. Spotřeba energie neúčinné chladicí techniky ale může být snížena o 30 % až 50 %, pokud místo ní začnete používat energeticky nejúčinnější spotřebiče,“ tvrdí Michal Staša. V některých případech mohou energeticky účinné přístroje s dvířky ušetřit za dobu své životnosti i řádově desítky tisíc korun. Vzhledem k tomu, že většina profesionálů používá více než jeden spotřebič, jsou možnosti úspor obrovské, míní Staša.
Nový energetický štítek pro profesionální chladicí boxy ponese název výrobce a produktu spolu s informací o energetické třídě, roční spotřebě energie, užitným objemem a klimatickou třídou. SEVEn na svém webu úspornéspotřebice.cz připravil přehled úsporné chladící techniky pro komerční využití. Web mohou pro výběr spotřebičů využít i běžní spotřebitelé, web totiž primárně slouží pro přehled úsporných spotřebičů pro domácnosti.
reklama