EurekAlert: Komerční vaření znečišťuje životní prostředí
Při přípravě 1000 liber feferonkové pizzy v troubě vzniknou jen tři libry emisí, zjistili vědci. Na snímku pec na pizzu.
Licence: Volné dílo (public domain)
|
|
Foto: Maedin Tureaud/Wikimedia Commons |
Podle Deborah Grossové je komerční vaření zdrojem látek znečišťujících ovzduší, včetně plynů a drobných pevných částic, stejně jako vaření v domácnosti. „Vůně může povzbudit náš apetit. Pochází ale z kouře z vaření, který se uvolňuje do vzduchu, který pak dýcháme,“ uvedla Grossová v článku EurekAlert. Výzkumy prováděné v USA v posledním desetiletí ukázaly, že vaření je zdaleka největším zdrojem dýchatelných částic vznikajících v domácnostech. „Vystavení vysokým koncentracím těchto částic je běžné.“
Deborah Grossová a Lisa Wangová provedly studii s typickými spotřebiči na vaření v kuchyňské laboratoři na universitě v Minnesotě. Připravovaly pizzu v peci, steaky na roštu a hamburgery na roštu, na pánvi a na ohništi z uhlí.
Které potraviny vytvářejí nejvíc emisí v komerčních kuchyních? Mastné potraviny vařené při vysoké teplotě, a to zejména na otevřeném ohni, jako je například příprava hamburgerů na grilu, píše EurekAlert. Podle předchozího výzkumu Toma Kuehna vznikne při grilování 1000 liber hamburgerů 25 liber emisí (pozn. red.: 1 libra = 0,454 kg). Při přípravě 1000 liber feferonkové pizzy v troubě vzniknou jen tři libry emisí. Na 1000 liber kuřete vařeného v pánvi wok s arašídovým olejem bylo vyrobeno 45 liber emisí. Používání některých olejů může emise zvýšit.
Podle článku „Commercial cooking elevates hazardous pollutants in the environment“ vydaného 23. března 2010 na EurekAlert.
reklama