https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/eurekalert-komercni-vareni-znecistuje-zivotni-prostredi
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EurekAlert: Komerční vaření znečišťuje životní prostředí

7.4.2010 10:57 | PRAHA/SAINT PAUL (Ecomonitor)
Vědci v Minnesotě prohlásili, že komerční vaření je překvapivě velkým zdrojem řady látek znečišťujících ovzduší, které by mohly představovat riziko pro lidské zdraví a životní prostředí. Téma se probíralo na 239. Národním setkání Americké chemické společnosti na konci března 2010. Informoval o tom server EurekAlert.
 

Pec na pizzu
Při přípravě 1000 liber feferonkové pizzy v troubě vzniknou jen tři libry emisí, zjistili vědci. Na snímku pec na pizzu.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Maedin Tureaud/Wikimedia Commons

Podle Deborah Grossové je komerční vaření zdrojem látek znečišťujících ovzduší, včetně plynů a drobných pevných částic, stejně jako vaření v domácnosti. „Vůně může povzbudit náš apetit. Pochází ale z kouře z vaření, který se uvolňuje do vzduchu, který pak dýcháme,“ uvedla Grossová v článku EurekAlert. Výzkumy prováděné v USA v posledním desetiletí ukázaly, že vaření je zdaleka největším zdrojem dýchatelných částic vznikajících v domácnostech. „Vystavení vysokým koncentracím těchto částic je běžné.“

Deborah Grossová a Lisa Wangová provedly studii s typickými spotřebiči na vaření v kuchyňské laboratoři na universitě v Minnesotě. Připravovaly pizzu v peci, steaky na roštu a hamburgery na roštu, na pánvi a na ohništi z uhlí.

Které potraviny vytvářejí nejvíc emisí v komerčních kuchyních? Mastné potraviny vařené při vysoké teplotě, a to zejména na otevřeném ohni, jako je například příprava hamburgerů na grilu, píše EurekAlert. Podle předchozího výzkumu Toma Kuehna vznikne při grilování 1000 liber hamburgerů 25 liber emisí (pozn. red.: 1 libra = 0,454 kg). Při přípravě 1000 liber feferonkové pizzy v troubě vzniknou jen tři libry emisí. Na 1000 liber kuřete vařeného v pánvi wok s arašídovým olejem bylo vyrobeno 45 liber emisí. Používání některých olejů může emise zvýšit.

Podle článku „Commercial cooking elevates hazardous pollutants in the environment“ vydaného 23. března 2010 na EurekAlert.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist