https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/independent-biozemedelstvi-neni-lepsi-nez-konvencni-metody?ids%5Bx475cad9c20ac836614c2c39f9b4e33b0%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Biozemědělství není lepší než konvenční metody

21.2.2007 02:13 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor) | Hanka Hermová
Biozemědělství nemusí být pro životní prostředí lepší než konvenční produkce. V některých případech dokonce přispívá ke globálnímu oteplování více než intenzivní zemědělství, píše deník Independent s odkazem na novou zprávu britské vlády.
 

První komplexní studie dopadů produkce potravin na životní prostředí, kterou provedli vědci z Manchester Business School, konstatovala, že není dostatek důkazů o tom, zda je biozemědělství ekologičtější než jiné zemědělské metody. Produkce některých potravin je v případě biozemědělství podstatně méně energeticky efektivní a také může produkovat více znečišťujících látek. Studie však nezapočítávala takové faktory, jako je zvýšení biodiverzity nebo pozitivní dopad na krajinu.

Na základě dat z předchozích výzkumů vybrali vědci jako příklad mléko, píše Independent. Na výrobu biomléka je potřeba o 80 procent více půdy a při této produkci také vzniká skoro dvojnásobné množství látek, které způsobují okyselení půdy a eutrofizaci vody. Studie zjistila, že při produkci biomléka, které má vyšší obsah živin a nižší obsah pesticidů, také vzniká více oxidu uhličitého než při konvenčních metodách - 1,23 kg na litr oproti 1,06 kg na litr. Zpráva shrnuje: "Produkce biomléka má nižší spotřebu energie, ale potřebuje více půdy než konvenční výroba. Vyhýbá se používání pesticidů, ale zároveň způsobuje vyšší emise skleníkových plynů a eutrofizujících látek."

Podobné výsledky byly dosaženy i u drůbeže, kde delší chov znamená větší dopad na všech úrovních. Bioprodukce drůbeže téměř zdvojnásobí množství potenciálně znečišťujících látek a spotřebuje o 25 procent více energie. I produkce biozeleniny spotřebovává více zdrojů. Například biorajčata potřebují skoro desetkrát víc půdy než konvenční plody a skoro dvojnásobné množství energie, napsal deník Independent.

Podle článku Cahala Milma v deníku Independent ze dne 19. 2. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekologické zemědělství je drahé - 22. 2. 2007 - SP

Myslím, že závěry studie uveřejněné v článku jsou správné.
Ekologické zemědělství je dražší než konvenční způsob hospodaření na půdě. Právě zejména díky nižší intenzitě. Bohužel pro svět znamená nižší intenzita zemědělství více hladu. Není to problém Evropy či USA(ta dokonce udělala ze zemědělství velký zdroj příjmů, ale celkově prostě svět nemá dost potravin vyrobených konvenčně, natož ekologicky.
Smyslem ekologického zemědělství je ekologizovat konvenční směr pěstování, což se už také děje. Až nám dojdou externí zdroje energie (ropa a další), dojde k automatické ekologizaci konvenčního způsobu hospodaření přechodem na obnovitelné zdroje energie, ale intenzitu je třeba zachovat, jinak je 6 mld lidi tak akorat, jak ukazuji ruzne studie.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist