Independent: Biozemědělství není lepší než konvenční metody
První komplexní studie dopadů produkce potravin na životní prostředí, kterou provedli vědci z Manchester Business School, konstatovala, že není dostatek důkazů o tom, zda je biozemědělství ekologičtější než jiné zemědělské metody. Produkce některých potravin je v případě biozemědělství podstatně méně energeticky efektivní a také může produkovat více znečišťujících látek. Studie však nezapočítávala takové faktory, jako je zvýšení biodiverzity nebo pozitivní dopad na krajinu.
Na základě dat z předchozích výzkumů vybrali vědci jako příklad mléko, píše Independent. Na výrobu biomléka je potřeba o 80 procent více půdy a při této produkci také vzniká skoro dvojnásobné množství látek, které způsobují okyselení půdy a eutrofizaci vody. Studie zjistila, že při produkci biomléka, které má vyšší obsah živin a nižší obsah pesticidů, také vzniká více oxidu uhličitého než při konvenčních metodách - 1,23 kg na litr oproti 1,06 kg na litr. Zpráva shrnuje: "Produkce biomléka má nižší spotřebu energie, ale potřebuje více půdy než konvenční výroba. Vyhýbá se používání pesticidů, ale zároveň způsobuje vyšší emise skleníkových plynů a eutrofizujících látek."
Podobné výsledky byly dosaženy i u drůbeže, kde delší chov znamená větší dopad na všech úrovních. Bioprodukce drůbeže téměř zdvojnásobí množství potenciálně znečišťujících látek a spotřebuje o 25 procent více energie. I produkce biozeleniny spotřebovává více zdrojů. Například biorajčata potřebují skoro desetkrát víc půdy než konvenční plody a skoro dvojnásobné množství energie, napsal deník Independent.
Podle článku Cahala Milma v deníku Independent ze dne 19. 2. 2006
reklama
Online diskuse
Ekologické zemědělství je drahé - 22. 2. 2007 - SPMyslím, že závěry studie uveřejněné v článku jsou správné.Ekologické zemědělství je dražší než konvenční způsob hospodaření na půdě. Právě zejména díky nižší intenzitě. Bohužel pro svět znamená nižší intenzita zemědělství více hladu. Není to problém Evropy či USA(ta dokonce udělala ze zemědělství velký zdroj příjmů, ale celkově prostě svět nemá dost potravin vyrobených konvenčně, natož ekologicky. Smyslem ekologického zemědělství je ekologizovat konvenční směr pěstování, což se už také děje. Až nám dojdou externí zdroje energie (ropa a další), dojde k automatické ekologizaci konvenčního způsobu hospodaření přechodem na obnovitelné zdroje energie, ale intenzitu je třeba zachovat, jinak je 6 mld lidi tak akorat, jak ukazuji ruzne studie. |

