Independent: Biozemědělství není lepší než konvenční metody
První komplexní studie dopadů produkce potravin na životní prostředí, kterou provedli vědci z Manchester Business School, konstatovala, že není dostatek důkazů o tom, zda je biozemědělství ekologičtější než jiné zemědělské metody. Produkce některých potravin je v případě biozemědělství podstatně méně energeticky efektivní a také může produkovat více znečišťujících látek. Studie však nezapočítávala takové faktory, jako je zvýšení biodiverzity nebo pozitivní dopad na krajinu.
Na základě dat z předchozích výzkumů vybrali vědci jako příklad mléko, píše Independent. Na výrobu biomléka je potřeba o 80 procent více půdy a při této produkci také vzniká skoro dvojnásobné množství látek, které způsobují okyselení půdy a eutrofizaci vody. Studie zjistila, že při produkci biomléka, které má vyšší obsah živin a nižší obsah pesticidů, také vzniká více oxidu uhličitého než při konvenčních metodách - 1,23 kg na litr oproti 1,06 kg na litr. Zpráva shrnuje: "Produkce biomléka má nižší spotřebu energie, ale potřebuje více půdy než konvenční výroba. Vyhýbá se používání pesticidů, ale zároveň způsobuje vyšší emise skleníkových plynů a eutrofizujících látek."
Podobné výsledky byly dosaženy i u drůbeže, kde delší chov znamená větší dopad na všech úrovních. Bioprodukce drůbeže téměř zdvojnásobí množství potenciálně znečišťujících látek a spotřebuje o 25 procent více energie. I produkce biozeleniny spotřebovává více zdrojů. Například biorajčata potřebují skoro desetkrát víc půdy než konvenční plody a skoro dvojnásobné množství energie, napsal deník Independent.
Podle článku Cahala Milma v deníku Independent ze dne 19. 2. 2006
reklama
Online diskuse
to není dobrý titulek - 21. 2. 2007 - Jakub KašparTa zpráva má velmi nešťastný titulek. Ono totiž ekologické zemědělství je lepší právě v těch aspektech, které studie dala stranou - tedy v dopadu na krajinu a biodiverzitu. Není tam ani slovo o odbourání chemických látek, které se v konvenčním zemědělství dostávají do půdy, vody, rostlin a v konečném důsledku i do potravin (včetně masa, kde navíc v konvenčním zemědělství přistupují antibiotika apod.).To, že je ekologické zemědělství náročnější na plochu obhjospodařované krajiny, je zřejmé, aniž by jakákoli taková studie vznikla. Ten titulek je tedy přinejmenším zavádějící: Správně by byl například: Biozemědělství je náročnější na plochu i energii, než konvenční metody. |

