Jak se papriky a papričky rozrostly po celém světě
Všechny tyto pokrmy spojuje obyčejná rostlina papriky, odborně paprika setá. Rostlina původně ze Střední a Jižní Ameriky na lodích obchodníků překonala oceány, uvádí Pasquale Tripodi z italského Výzkumného střediska pro zeleninu a okrasné rostliny (CREA).
Tripodi společně se svými evropskými kolegy v odborném časopise The Proceedings of the National Academy of Sciences zveřejnil výsledky bádání, při kterém zkoumali genetiku více než 10 000 vzorků paprik z celého světa.
Jejich zjištění odhalují fascinující podrobnosti o tom, jak rostlina procestovala celou planetu. Vědci mimo jiné popisují, jak obchodní síť jedné koloniální mocnosti mohla pomoci papriky globálně rozšířit či jak se některé rostliny staly sladkými a křupavými a jiné získaly pikantní štiplavost.
Napříč planetou miliony semínek odpočívají v několika chladných a izolovaných místnostech, které jsou také známé jako genetické rostlinné banky. Tyto depozitáře schraňují semínka pro pěstitele i výzkumníky. Umožňují tak přístup k nejširší možné variaci vlastností. Divoký lilek, jehož kořeny odolají plísni, houževnaté rajče, které neuschne ani při největším vedru, pšenice, jejíž zrna se neoddělí od plev ani v nejprudším dešti - tyto rostliny se mohou křížit s chutnějšími variantami v naději, že se podaří vyprodukovat úrodu na horší časy.
Genové banky se o své zdomácnělé rostliny pečlivě starají. Semínka nechají pravidelně vyklíčit a sklízejí čerstvá, aby zaručily, že jejich sbírky zůstanou životaschopné. Ale malá část výzkumníků se na tuto záplavu genetických informací vyzbrojila nástroji genového sekvenování.
Protože genové banky uchovávají záznamy o tom, odkud různé vzorky pochází, vědci mohou zjistit, jaký mají rostliny včetně paprik původ. Následně lze i určit, zda jsou mezi jednotlivými oblastmi určitá genetická spojení a jakým způsobem si zeleninu podle svých chutí upravili novopečení nadšenci paprik.
Tripodi se se svými kolegy zaměřil na nejčastěji konzumovanou skupinu paprik, papriku setou. Z tohoto druhu pochází kapie všech barev i pálivé druhy jako jalapeňos či chilli papričky. Výzkumníci zjistili, že Evropa a Asie sdílí variace druhů, což naznačuje, že se papriky a papričky pohybovaly skrze obchodní cesty mezi Východem a Západem. Spojení existuje i mezi východoevropskými paprikami a těmi z Blízkého východu, což možná odráží obchodní stezky Osmanské říše.
Odborníci spekulují, že portugalští obchodníci, kteří se v 16. století pohybovali na trase mezi Jižní Amerikou, Evropou, Afrikou a Asií s sebou mohli vozit i papriky. To by vysvětlovalo podobnost mezi africkými variantami této plodiny a paprikami na opačné straně zeměkoule.
Jakmile si jednou papriky získaly oblibu na novém místě, jejich pěstitelé si následující pečlivou kultivací vytvořili vlastní chuťový výběr; zatímco papriky ve východní Evropě jsou sladší a méně ostré, východoasijské papričky jsou malé a pálivé. Výzkumníci odkryli geny spojené s těmito a dalšími vlastnostmi, které mohou do budoucna pomoci dalším pěstitelům.
reklama