https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/jsou-stejne-normy-pro-jakost-obycejnych-potravin-a-biopotravin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jsou stejné normy pro jakost obyčejných potravin a biopotravin?

23.10.2008 07:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Zajímalo by mne, zda-li jsou speciální normy na jakost biopotravin. Vím (i když nechápu), že biovýrobky nesmějí obsahovat GMO. Ale co se týká syntetických/přírodních pesticidů, mykotoxinů a dusičnanů, měl jsem za to, že pro biovýrobky platí stejné normy jako pro jiné potraviny. Jak je to doopravdy?“ napsal nám dotaz čtenář Tomáš Moravec. O odpověď jsme požádali Alexandru Kvasničkovou z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Z její odpovědi a doporučených odkazů jsme pak sestavili následující text.
 

Přímá otázka Tomáše Moravce má jasnou odpověď: V předpisech týkajících se výskytu cizorodých látek v potravinách se nerozlišují potraviny z ekologické a konvenční produkce.

Biopohoštění.
Mnohem nejasnější už je ale odpověď na otázku, jak významně se liší kvalita ekologické a konvenční zemědělské výroby. Na snímku biosalát.
Licence: Volné dílo (public domain)
Ilustrační foto: Darégal/Wikimedia Commons

Mnohem nejasnější už je ale odpověď na otázku, jak významně se liší kvalita ekologické a konvenční zemědělské výroby. Vzhledem k tomu, že existují určitá omezení pro používání chemických látek v ekologické produkci potravin, je podle Alexandry Kvasničkové možné předpokládat, že bude jejich výskyt v biovýrobcích nižší.

Speciálně na biopotraviny se zaměřilo letošní srpnové vydání časopisu Potravinářská Revue (vydává Agral). Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické tady ve svém příspěvku uvádí: „Za určitých podmínek můžou biopotraviny obsahovat víc mykotoxinů, vyloučit nelze zvýšený obsah některých přírodních toxických látek (alkaloidy apod.). Také vybrané technologické parametry plodin z ekologického zemědělství nemusejí být vždy optimální.”

Na porovnání kvality produktů ekologické a konvenční produkce se zaměřuje řada studií. ÚZEI o některých z nich informoval na svých stránkách Agronavigátor.cz. Alexandra Kvasničková upozorňuje na výsledky dvou studií, jež byly obě vydány v roce 2006. První z nich publikoval Carl K. Winter z univerzity v kalifornském Davisu v časopise The Journal of Food Science, který vydává Institut potravinářských technologů v USA (IFT, Institute of Food Technologists). Článek je vlastně souhrnem vědeckých poznatků (Scientific Status Summary, SSS), které se týkají biopotravin. Práce se zabývá rovněž porovnáním kvality a bezpečnosti potravin z ekologického a konvenčního způsobu hospodaření, nutričního složení potravin z těchto dvou systémů produkce, přítomností přirozeně se vyskytujících toxinů a mikrobiologického nebezpečí.

Autoři SSS docházejí k závěru, že dosud není k dispozici dostatek informací, aby bylo možné jednoznačně určit, který systém produkce potravin je lepší. Rezidua pesticidů, přirozeně se vyskytující toxiny, dusičnany a polyfenolové sloučeniny uplatňují své zdravotní riziko nebo prospěch podle toho, v jakém množství jsou v potravině zastoupeny. Dosud podle SSS nejsou k dispozici údaje, které by umožnily stanovit, zda rozdíly v koncentraci těchto chemických látek u potravin z ekologické a konvenční produkce jsou biologicky významné.

Uvedený souhrn ilustruje, že mezi bio- a konvenčními potravinami existují rozdíly z hlediska jejich postavení na trhu. O ovoci a zelenině z ekologické produkce se uvádí, že má nižší obsah reziduí pesticidů, protože se při jejich produkci používají pesticidy v mnohem nižším množství. To však může vést k vyššímu obsahu přirozeně se vyskytujících toxinů, pokud ekologická produkce probíhala za podmínek zvýšeného útoku hmyzu, plevelů nebo nemocí rostlin. Jestliže při bioprodukci ovoce a zeleniny nebyly použity pesticidy nebo syntetická hnojiva, mají plodiny víc biochemické energie pro syntézu prospěšných sekundárních rostlinných metabolitů, např. polyfenolových antioxidantů, i přirozeně se vyskytujících toxinů. V některých případech jsou hospodářská zvířata z ekologické produkce náchylnější k bakteriální kontaminaci než ta chovaná konvenčně, protože v ekologické výrobě je obecně zakázáno použití antibiotik. Podstatně nižší výskyt antimikrobiální rezistence u hospodářských zvířat z ekologické produkce je vysvětlován zákazem používání antimikrobiálních prostředků.

Druhou studii, na níž upozorňuje Alexandra Kvasničková, vydal v časopise Food Control tým expertů pod vedením Luca Pussemeiera z Centra pro veterinární a zemědělský výzkum (CODA, Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie) v belgickém Tervurenu. Výzkumníci se pokusili identifikovat nebezpečné chemické látky, které se můžou v rámci celého potravinového řetězce (od pole až po vidličku) potenciálně dostat do potravin. Následně provedli předběžné vyhodnocení rizika u konvenčního i ekologického způsobu hospodaření, a to na základě znalostních databází reziduí a kontaminantů a dál na základě vědeckých studií publikovaných v literatuře. Z praktického důvodu se zaměřovali na situaci v Belgii a v okolních státech. Provedli rovněž některá porovnání se situací v USA, kde se věnovalo analýze databází reziduí pesticidů značné úsilí.

Vědci zjistili, že řadu studií publikovaných ve vědecké literatuře není možné použít, protože porovnání jsou zkreslená: neadekvátní metody vzorkování, příliš velký počet parametrů, které se berou do úvahy, velká variabilita měřených parametrů. Z těchto důvodů řada studií dochází k protichůdným výsledkům.

V některých případech se podle belgických vědců zdá, že produkty z ekologického zemědělství představují specifická rizika, protože jsou získávány výrobními postupy označovanými jako „přírodní“ nebo „po domácku“ (home made) – a těm může chybět profesionalita pěstitelů (například v nařízení EHS č. 2092/91 pro tyto výrobky nejsou stanoveny žádné jasné hygienické požadavky).

V bývalém Ústavu zemědělských a potravinářských informací (pozn. red.: Ústav zemědělských a potravinářských informací byl letos sloučen s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací) byla vydána publikace Jany Hajšlové “Hodnocení jakosti a bezpečnosti produktů ekologického zemědělství – Porovnání produktů BIO a konvenčního zemědělství”. Uvedená publikace je distribuována zdarma a můžete si ji objednat u pana Deutsche na adrese deutsch.olaf@uzei.cz.

Podle autorů studie je třeba zmínit i skutečnost, že to, co se uvádí jako konvenční, rovněž znamená různé produkční systémy, které mají velmi rozdílné technické specifičnosti (klasická produkce s požadavkem intenzivních vstupů, ale také alternativní systémy založené na integrovaném managementu škůdců (IPM, Integrated Pest Management), produkce pod značkou nebo s obchodním tvrzením, produkce podle technických specifikací stanovených distribučním sektorem). Z uvedeného vyplývá, že realita je mnohem složitější a neodpovídá rozlišování pouze na dva produkční modely, tj. ekologický a konvenční.

Na základě zhodnocení dostupných informací belgičtí autoři nakonec došli k závěru, že výrobky ekologického zemědělství mají některé jasné výhody oproti produktům z konvenčního zemědělství, pokud jde o dobře známé toxikanty (pesticidy, dusičnany). Co se týká kontaminantů ze životního prostředí a z výroby potravin, ty jsou obsaženy v obou skupinách výrobků (tj. z ekologické i konvenční produkce) – podle některých studií je přírodních kontaminantů víc ve výrobcích biozemědělců, podle jiných zase v produktech klasického zemědělství. Podle posledních průzkumů ale prý vycházejí lépe biovýrobky, což belgičtí autoři vysvětlují tím, že dřív bylo mezi biopěstiteli hodně farmářů, kteří měli jen malé zkušenosti, což se v poslední době změnilo. V belgickém shrnutí jsou uvedeny i výsledky několika studií – podle nich byly přírodní kontaminanty ve výrobcích obou zemědělských postupů, vždy ale v normě. Nakonec ještě belgičtí vědci konstatovali, že je zapotřebí lépe identifikovat přítomnost přírodních toxinů v ekologické produkci.


reklama

 
Martin Mach Ondřej, rs

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist