Kapra z kádě lze zabít jen na přání zákazníka
"Hlavně budou sledovat, jak prodejci s kapry zacházejí, zda je usmrcují tak, jak mají, zda kaprům násilně nevytlačují jikry nebo mlíčí, aby zjistili o jaké pohlaví jde, zda jim při manipulaci nevtlačují prsty do očí nebo pod skřele, či je zaživa nezbavují šupin," připomněl Duben.
Usmrcení kaprů má být podle jeho slov omráčením tupým předmětem na temeno hlavy a následným přetnutím míchy a cévy řezem bezprostředně za hlavou nebo přetnutím žaberních oblouků.
Zabít a vykuchat kapra lze podle Dubna pouze na přání zákazníka. "Kapry nelze zabíjet dopředu, aby se vyloučila možnost prodeje ryby leklé. Leklá ryba je tzv. konfiskát a podobně jako jiný odpad patří do žlutým pruhem označené uzavíratelné nádoby," zdůraznil mluvčí.
Leklá ryba není vykrvená, to znamená, že krev zůstává v mase, a to rychleji podléhá zkáze. "Nejčastější závady, které inspektoři městské veterinární správy v uplynulých letech zjistili, bylo přeplňování kádí, což sebou nese nebezpečí dušení, nedostatečný přívod vody, což zase znamená nedostatečné provzdušňování a opět dušení. V obou případech jde o týrání. Je třeba též věnovat pozornost umístění kádí, mají být blízko kanalizace, aby znečištěná voda netekla po chodníku či po ulici," informoval Duben.
reklama