https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/komise-navrhuje-quotpozitivni-seznamyquot-tzv-ecek
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise navrhuje "pozitivní seznamy" tzv. éček

7.8.2006 15:59 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise přijala balíček legislativních návrhů, které mohou poprvé sladit unijní legislativu o enzymech a vylepšit současná pravidla pro aromata a přídatné látky v potravinách (tzv. "éčka"). Texty mají ujasnit a zlepšit současnou legislativu v této oblasti a zjednodušit schvalovací proceduru pro zmíněné látky. Změny jsou v souladu s názorem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
 

Nabídka potravin v supermarketu.
Nabídka potravin v supermarketu.
Foto: /wikipedia.org
Do potravin se běžně přidávají látky, které prodlužují trvanlivost potravin nebo zvýrazňují či obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulují kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru. Běžně se tato aditiva označují uvedením názvu látky nebo písmene E a číselným kódem. Legislativní návrhy EK pro přídatné látky a aromata regují na poslední vědecká zjištění a na poslední technologický vývoj. Co se týče enzymů, Komise navrhuje nahradit různorodé národní legislativy novými, harmonizovanými s EU.

Markos Kyprianou, komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů, prohlásil: „Přídatné látky do potravin, aromata a enzymy hrají důležitou roli v produkci potravin pro dnešní masový trh. Jasná harmonizovaná pravidla bezpečnosti, schvalování a marketingu těchto látek slouží k tomu, aby posílila důvěru spotřebitelů v potraviny, které tyto přídatné látky obsahují. Náš návrh zajistí, aby tato pravidla byla postavena na vědeckém doporučení a aby zákazník měl zaručenu stejnou bezpečnost v jakékoli zemi Unie.“

Enzymy jsou důležité při výrobě potravin, mohou být užity jako alternativa k chemickým látkám ke zlepšení povrchové struktury, vzhledu, vůně, ale i výživové hodnoty. Také pomáhají při výrobních procesech, například při kynutí pečiva. V současnosti nejsou enzymy jako pomůcky při výrobě vůbec ošetřeny unijními zákony. Legislativy členských zemí se významně liší, což může vést k problémům na vnitřním trhu a k nejasné situaci pro spotřebitele EU.

Současný návrh Komise stanoví hodnocení, schvalování a kontrolu enzymů, také předpokládá vytvoření seznamu enzymů, používaných v potravinách pro technologické účely. Jakmile budou pravidla o obsahu a oprávněnosti použití enzymů stanovena, poběží dvouleté období pro přihlášení existujících enzymů. Ty budou předány EFSA k hodnocení a poté Komise vydá první tzv. pozitivní seznam. Enzymy s technologickou funkcí v jídle budou muset být uvedeny na obalu jako ingredience se svou funkcí (např. stabilizátor) a názvem.

Pravidla pro přídatné látky jsou obsažena ve směrnici 89/107/EEC. Ovšem proces schvalování vyžaduje společné rozhodování (např. souhlas Rady ministrů a parlamentu), což zabere určitý čas. Nový návrh umožňuje Komisi přidávat do pozitivního seznamu aditiv taková, která prošla schválením ve Stálém výboru pro potravinový řetězec. Navíc ponechává právo podrobného přezkoumání nových aditiv Evropským parlamentem. Všechna schvalování budou založena na vědeckém posouzení EFSA. Návrh stanoví také re-evaluační systém pro aditiva v současnosti používaná na trhu EU, opět posudkem EFSA.

Pravidla pro aromata jsou nyní stanovena ve směrnici 88/388/EEC. Legislativa musí reflektovat technologický a vědecký vývoj, proto nová směrnice stanoví jasnější pravidla pro maximální hladiny nechtěných látek podle názoru EFSA. Definice příchutí jsou vyjasněny a také jsou stanoveny přísnější podmínky pro použití termínu „přírodní“ při popisu aromat na obalech výrobků.

Klíčové pro nový návrh legislativy je, že uvádí v život jednotnou proceduru schvalování pro přídatné látky, příchutě i enzymy. Tato procedura obsahuje hodnocení rizik Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Zjednodušenou legislativu a větší konzistentnost schvalovacích procedur podle Komise určitě uvítá potravinářský průmysl.
reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist