Generaci velšských mileniálů třídění odpadků moc nevoní. Doslova
Pro environmentální reputaci celého Walesu to není vůbec dobrá zpráva. Mladá generace, která je považována za velmi společenskou, světu a přírodě otevřenou, jeví o recyklaci a třídění odpadů jen pramalý zájem. Zvláštní odpor přitom její zástupci cítí k třídění zbytků jídla. Podle údajů Recycle for Wales ve skutečnosti 43 % lidí ve věku od 18 do 24 let (a 34 % lidí ve věkovém rozmezí 25-35 let) vůbec jídlo ze směsného domácího odpadu nevyřazuje. A aby to bylo ještě zajímavější, 13 % z obou věkových skupin se o něco takového ještě nikdy ani nepokoušelo.
Situace ve Walesu je tedy tristní, zvláště když vezmeme v potaz, že země disponuje velmi propracovaným systémem sběru odpadů, včetně pravidelného svozu biologicky rozložitelných složek odpadu přímo od domů. Nesnědené zbytky jídla tu přesto přímo do koše hází 18 % všech mladých singles, a 7 % mladých párů. Snaha o recyklaci se u nich zatím míjí účinkem. Jen pro kontrast: vytřídění zbytků jídla z běžného domácího odpadu dnes ve Walesu považuje za samozřejmé 95 % občanů starších pětašedesáti let.
Důkladná informační kampaň v předchozích letech se postarala o to, že v celém Walesu dnes odpad přetřiďuje více než 75 % obyvatel. Přesto bylo patrné, že objem směsných odpadů z domácností ukládaných na skládkách po prvotním výrazném skoku poněkud stagnuje. Momentálně se tento objem ustálil na přibližně 350 000 tunách ročně. Lidé z Recycle for Wales proto hledali další prostor pro zlepšení. A nalezli jej u těch, kde paradoxně čekali nejvíce porozumění. Přirozeně se tedy zajímali o to, co považují mladí za hlavní překážku třídění obsahu odpadkových košů. Odpověď je trochu zaskočila.
Hned 39 % mladých respondentů potvrdilo, že hlavní bariérou je pro ně nevábný zápach a nečistota celé operace s vlastními odpadky. Dalších 30 % pak připustilo, že nechápe význam takového počínání: jejich odpadu je totiž vlastně tak málo, že nevěří, že by jeho třídění mohlo mít nějaký vliv a stálo to za nějaké úsilí. Angela Spiteri, stávající vedoucí Recycle for Wales, k tomu říká: „Wales si na poli recyklace vede velmi dobře, ale evidentně je toho ještě dost na práci. Vzniku nesnědeného jídla je možné předcházet, ale i kousky, jejichž vzniku nelze při výrobě jídla zamezit – například slupky a skořápky – si zaslouží recyklovat.“ A aby podpořili dosud neochotné mileniály v třídění odpadů, připravili sérii naučných videí. Ty ukážou mladým, jak předejít zápachu z odpadkových košů, jak správně pravidelně vynášet odpadky nebo jak předcházet zápachu s pomocí zrnkové kávy a citronové šťávy.
reklama