Muzeum Kroměřížska otevřelo interaktivní výstavu věnovanou sušení ovoce
Plody ovocných stromů tvoří nedílnou součást lidského jídelníčku od pravěku. Jejich sezonní využití však v minulosti omezovala krátká doba, po kterou si udržovaly čerstvost. Proto až do rozvoje konzervárenského průmyslu se do 20. století jako nejlepší metoda jejich uchování využívalo sušení. "Výstava v Malé galerii představí unikátní historické exponáty a zajímavé informace nejen o historii a tradici sušení ovoce a využití v jídelníčku, ale i o jeho zpracování jinými způsoby," uvedla kurátorka výstavy Martina Václaviková.
Výstava je doplněná o interaktivní prvky, například dřevěný model zmenšené tradiční dvoukomorové sušárny ovoce. "Tato sušárna byla vyrobena v měřítku 1:2. Zájemci si vyzkoušejí, jak se v takové sušárně pracuje – od obsluhy pece, skládání ovoce na lísky, jeho přebírání až po finální sesypávání," uvedla kurátorka.
Dnes si sušené plody většinou lidé spojí jen s pečením, ale v minulosti se podle autorů výstavy využívaly třeba i na slavnostní tabuli. "Valaši sušené ovoce dokonce dodávali až do Vídně nebo Budapešti. Obliba sušení začala v první polovině 20. století slábnout, v dnešní době se však zase postupně pomalu vrací," uvedla Malá.
Muzejníci k výstavě přichystali edukační program pro mateřské a základní školy. Na děti čeká například model květu jabloně, žáci se také dozvědí informace o funkcích ovocných stromů v přírodě nebo o opylovačích.
Výstava Někdo to rád sušené je výsledkem dlouhodobého výzkumu historických sušáren ovoce autorů z Muzea regionu Valašsko. V soutěži Gloria musaealis získala zvláštní ocenění v kategorii Výstava roku 2021. V Kroměříži si ji návštěvníci mohou prohlédnout denně mimo pondělí, a to od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00. Přes letní prázdniny bude výstava otevřena i v pondělí.
reklama