MZe ještě neví, kdy začne povinnost označovat hovězí
S povinností označovat hovězí maso totiž nesouhlasí celá řada domácích výrobců masa. "Mnohé podniky na to nemají ani technologicky, ani organizačně," připustil předseda Svazu zpracovatelů masa ČR Ladislav Steinhauser. Podle jeho názoru jde ale o normu, která zavádí v ČR stejné standardy jako v Evropské unii, a proto je třeba vyhlášku přijmout.
"Ve vyhlášce by ale měla být pro zpracovatele stanovena nějaká přechodná období. V Unii se na takový krok připravovali rok a my těžko budeme lepší," domnívá se Steinhauser. Pokud by vyhláška nestanovila pro výrobce nějaká odkladná opatření, znamenalo by to výraznou redukci dodavatelů hovězího do maloobchodní sítě. "Neoznačené maso by se nemělo na krámě vůbec objevit," potvrdil Steinhauser. Možnost odkladu povinnosti označovat hovězí maso nevyloučil ani Roldán.
Vyhláška by přitom měla zavést zatím pouze označování hovězího masa. "Výhled je i dále, ale zatím to není na pořadu dne," uvedl Steinhauser. Maso v obchodech by mělo být označené etiketou s údaji o stáří, pohlaví a kategorii zvířete a dále identifikací chovu, ze kterého zvíře pochází a jatek, kde byl kus poražen.
reklama