https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/planetark-britske-obchodni-retezce-hlasi-obrovskou-poptavku-po-biopotravinach?ids%5Bx8979f64141062af2be2949c882b1679e%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Britské obchodní řetězce hlásí obrovskou poptávku po biopotravinách

22.6.2007 08:26 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Prodej biopotravin v Británii prudce roste, ačkoli spotřebitelé celkově utrácejí méně, napsala agentura Reuters. Místní výrobci bojují, aby zvládli držet krok s poptávkou.
 

David Cheesewright, hlavní finanční manažer řetězce supermarketů ASDA, prohlásil, že jeho společnost nyní nabízí okolo 1 000 položek biopotravin oproti 325 před 18 měsíci. Také podle Andrewa Higginsona, finančního a strategického ředitele řetězce Tesco, poptávka po biopotravinách roste. "Poté co spotřebitelé chtěli léta a léta utratit za jídlo co nejméně, aby měli peníze na jiné věci, najednou změnili priority a chtějí kupovat lepší potraviny," řekl Reuters.

Analytická společnost Datamonitor minulý rok předpovídala, že britský trh s biopotravinami vzroste do roku 2010 na téměř 2,7 miliard liber. To je skoro o 69 procent víc než v roce 2005. Podle Andrewa Higginsona odráží poptávka po drahém jídle spíše změnu priorit než to, že se "bohatí spotřebitelé rozhodli utratit více za dobrou věc". Pro některé lidi jsou prioritou biopotraviny, pro jiné vyšší podíl čerstvých potravin a například pro lidi jako já to znamená, že pórkový koláč Finest je lepší než normální, vysvětlil Higginson. (Řetězec Tesco v Británii pojmenoval svou vlastní řadu biopotravin "Finest".)

Justin King, výkonný ředitel společnosti Sainsbury, uvedl, že někteří obchodníci musí biopotraviny dovážet, aby uspokojili silnou poptávku spotřebitelů. "Dodavatelé nestíhají, a mnoho biopotravin tak pochází z daleké ciziny. Ale na regálech v Sainsbury takové neuvidíte," řekl podle Reuters King. Organizace propagující biopotraviny, jako například Britská asociace pro půdu, vyjadřují obavy ohledně dopravy biopotravin na dlouhé vzdálenosti. Podle nich to životnímu prostředí spíše škodí. Dokonce zvažují, zda by potravinám dopraveným letecky neměl být odebrán biocertifikát, píše Reuters. David Cheesewright z ASDA přisuzuje poptávku po biopotravinách spíš tomu, že lidé chtějí čerstvější potraviny bez škodlivin, než že by se zajímali o dopady na životní prostředí.

Higginson také zmínil skutečnost, že v cenách jídla a komodit hrají čím dál větší úlohu spekulanti. Po ropě se to týká zejména kávy, cukru a mouky. "Podle některých znaků zde dochází k určité spekulaci... ale zatím to nebyl větší problém," řekl. Ceny kávy tento měsíc vzrostly na maximum za posledních devět let. Mouka je nejdražší za posledních 11 let. Ceny cukru byly v roce 2006 nejvyšší za posledních 25 let, ale od té doby klesly, napsala agentura Reuters.

Podle článku Nigela Hunta z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 21. 6. 2007


reklama

Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Rakovinka jako kdyz vysije - 22. 6. 2007 - Vuk

Možná by to chtělo něco víc. Ani jedno není studie, pouze to poslední na studie odkazuje, bohužel oba odkazy jsou nefunkční; patrně by se daly najít někde jinde, nehledal jsem. To co je z nich prezentováno přímo na stránkách, je dost nedostatečné - v případě obilí vůbec není zřejmé, jaká hladina toxinů je závažná, a v případě jablek jsou zas výsledky statisticky zcela neprůkazné; dokonce bych z toho dokázal vyvodit, že v bio-jablkách je zmíněného toxinu obvykle mnohem míň než v konvenčních. Je taky pozoruhodné, v jakém nesouladu jsou druhý a třetí z vašich odkazů.

A potom: tohle všechno je jen jedna stránka věci. Další například je, že obdobně nebezpečné jsou i pesticidy používané v konvenčním zemědělství, jejichž rezidua v plodinách zůstávají; že bio-zemědělství je k půdě, krajině, zvířatům, ... nepoměrně šetrnější než konvenční; stačí, nebo mám pokračovat?

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist