Přísná makrobiotická strava může škodit zdraví
19.1.2002 12:11 | PRAHA
(ČIA)
Makrobiotická strava, která je představována téměř výlučně obilovinami, je provázena nedostatečným příjmem řady nezbytných výživových faktorů a je v řadě zemí prohlášena za zdraví škodlivou. Pro ČIA to uvedl předseda Obezitologické společnosti ČR Vojtěch Hainer.
reklama
Jak dále informoval, méně přísná makrobiotická strava povoluje vedle obilovin zeleninu, luštěniny, bílá masa a vejce. Taková strava pak není spojena s projevy deficitu nezbytných nutričních faktorů. Pestřejší, méně přísná makrobiotická strava, se současným zdůrazňováním pomalého jídla a řádného rozžvýkání potravy může podle Hainera sehrát pozitivní úlohu v prevenci civilizačních chorob. Za nesmyslné však považuje návrhy na léčbu nádorů pomocí makrobiotické stravy či názory, že organismus je schopen při jeho nedostatku v potravě vytvářet vápník z jiných prvků nebo syntetizovat vitamín C.
Z nejnovějšího výzkumu fy STEM/MARK vyplynulo, že čtyři procenta naší populace se živí makrobiotickou stravou.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk