S biopotravinami v restauracích zatím příliš neuspějete
Značka BIO Produkt ekologického zemědělství však označuje pouze potraviny, které pocházejí z ekologicky hospodařících farem. Jejich majitelé je vyrábějí podle zásad, které jsou stanoveny přísnými a podrobnými předpisy, a navíc ještě upraveny speciálním zákonem (č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství).
V ekologickém zemědělství je například zakázáno používat umělá hnojiva, pesticidy či herbicidy. Potraviny musí být skladovány tak, aby se nemohly dostat do kontaktu s žádnými zakázanými chemikáliemi, ale dokonce ani s běžnými potravinami. Potraviny nesmějí být uměle přibarveny, jsou zakázána i umělá sladidla i látky typu glutamanu sodného ke zlepšení chuti.
Zvířata na ekofarmách musí mít přístup do volných výběhů a přitom farmář má za povinnost zajistit jejich ochranu před nepříznivým počasím. Krávám z ekofarem nehrozí nemoc šílených krav, protože platí přísný zákaz sypat jim do žlabu masokostní moučku. Farmář by také neuspěl s preventivním dopingem svých zvířat antibiotiky nebo růstovými hormony.
Zásady ekologického zemědělství pamatují i na krajinu - výsledkem ekologického hospodaření musí být minimálně zachování, spíše však zlepšování životního prostředí v okolí farmy.
Splnění všech podmínek každý rok kontrolují inspektoři ze společnosti Kontrola ekologického zemědělství, která pracuje z pověření ministerstva zemědělství. V případě, že se případné prohřešky dají rychle napravit, inspektoři to farmářům umožňují. Jinak okamžitě odebírají právo užívat značku BIO.
Kromě pravidelných kontrol podniká Kontrola ekologického zemědělství neohlášené, nepravidelné a nečekané inspekce. Výsledkem je, že známka BIO Produkt ekologického zemědělství je značkou, které se dá věřit.
„V salátovém baru používáme téměř sto procent biopotravin, protože si je pěstujeme na vlastní biofarmě nebo jsou dostupné na trhu,“ uvádí Zuzana Macourková z pražské restaurace zdravého životního stylu Country Life. „U hotových jídel však máme biopotravin jen deset procent.“
V restauraci Lví Dvůr na Pražském hradě byly na jídelním lístku ještě nedávno pokrmy z biohovězího. „Nenašli jsme spolehlivého dodavatele, a tak jsme je prozatím museli stáhnout z nabídky,“ uvádí zaměstnankyně provozovny, která se odmítá představit.
Podobné potíže má i Leon Malík z exkluzivního hotelu Hilton Prague. Biozelenina, kterou hostům nabízeli, byla podle něho až čtyřikrát dražší a navíc dodavatelé nebyli příliš spolehliví. Provozní manažer restaurace Bona Vita na Václavském náměstí problémy s dodavatelem vyřešil, a může tak být zcela konkrétní: „Nabízíme hovězí steak z biohovězího, z masa plemene Angus. Důvodem je především jeho kvalita.“
Článek vyšel v Mf Dnes, v příloze Test, ve středu 24. 4. 2002.
reklama