ScienceDaily: Pití zeleného čaje nemá vliv na výskyt rakoviny prsu
Studie se pokoušela zjistit, nakolik mohou jednotlivé složky potravy lidí ovlivnit vznik pravděpodobnosti výskytu tohoto závažného onemocnění. Původně předpokládaný preventivní vliv zeleného čaje se ale prokázat nepodařilo.
Celkem 54 000 respondentek všech věkových kategorií bylo dotázáno v rámci širokopásmového výzkumu. Klíčové otázky byly zaměřeny na množství a frekvenci příjmu čaje. Motoki Iwasaki z Tokijského centra po výzkum rakoviny k záměru studie vysvětluje: „Pokusy in vitro i výsledky pokusů na laboratorních zvířatech dávaly tušit, že vliv látek ze zeleného čaje bude fungovat jako účinná prevence proti rakovině prsu.“ Fungovala zde tedy jistá asociace mezi pitím zeleného čaje a rizikem vzniku nádoru u lidí. Jenže asociace mají ke správnému výsledku často daleko.
Přibližně 12 % dotazovaných pije méně než jeden šálek čaje týdně, zatímco 27 % jich pije více než pět šálků denně. Podle údajů z registru pacientů s rakovinou však trend pití čaje s pravděpodobností nemoci nesouvisí. „Hlavní síla tohoto výzkumu tkví především v zajištění designu výzkumů do budoucna – abychom se vyvarovali jednostranných případových studií, jako tomu bylo nyní,“ říká Iwasaki. „Není pravděpodobné, že by pití zeleného čaje snižovalo riziko rakoviny prsu, bez ohledu na typ zeleného čaje nebo počet šálků.“
Článek byl otištěn 29. 10. 2010 na serveru ScienceDaily pod názvem „Green Tea of No Use in Breast Cancer Prevention, Large Study Finds“.
reklama