Skořápky z vajec nevyhazujte. Britští vědci z nich chtějí vyrábět obaly
Vědci z univerzity v Leicesteru hledají způsob, jak recyklovat skořápky vajec, které potravinářské firmy v současnosti vyhazují na skládky odpadů. Výrobci potravin musí za likvidaci skořápek platit. Například jedna z leciesterských firem, která vyrábí majonézu a další vaječné produkty, týdně spotřebuje 1,3 milionu vajec. To znamená zhruba deset tun nepotřebných skořápek týdně, ročně zhruba 480 tun. A za jejich uložení na skládce zaplatí přibližně 30 000 liber (téměř 900 000 korun).
Naopak vědci chtějí z tohoto nepotřebného nepotřebného odpadu, vytvořit žádanou surovinu. Doufají, že se jim podaří najít cestu, jak ze skořápek vyrobit plnidlo, kterým by se dal zvětšit objem bioplastů vyráběných ze škrobu. Vaječné skořápky by tak mohly nahradit část hmoty různých obalů, například krabiček na hotové jídlo nebo potravinářských obalů. Mohlo by se tak povést vyrábět samotné obaly na vajíčka z vaječných skořápek.
Vědci z katedry chemie také hledají cestu, jak extrahovat glykosylaminoglykany (GAG), což jsou látky obsahující aminocukry. Právě ty se nacházejí ve skořápkách vajec. Látky se dají využít ve farmaceutickém průmyslu. Podle Andy Abbotta z univerzity v Leicesteru má jít o malý provoz, který by dokázal recyklovat pro průmysl nepotřebné suroviny na ekonomicky využitelný materiál v lokálním měřítku. Výzkum má také zkoumat mechanické vlastnosti bioplastů ze skořápek, jejich optimální pevnost a zjistit, které z plastů by měly největší naději na komerční využití.
„Skořápky potravinářský průmysl bere jako odpad, ale ve skutečnosti jde o velice sofistikovaný kompozitní materiál,“ říká Richard Worrall ze sdružení Food and Drink iNet, které výzkum sponzoruje.
reklama