Tržby farmářským trhům letos nejspíš vzrostou až o 15 procent
"Asociace přitom sleduje čtyři základní kategorie potravin prodávaných na tržištích - maso a uzeniny, ovoce, zeleninu a pekárenské výrobky. Nárůst pozorujeme u všech čtyř kategorií," řekl Sedláček.
Podle pravidel asociace členské trhy musí prodávat minimálně 90 procent potravinářského zboží či zemědělských produktů, zbylých deset procent však musí být také nějak spojeno s potravinami. Organizátoři umožňují například řemeslníkům prodávat dřevěné nádobí. Prodávat potraviny ze zahraničí je na trzích, které pod asociaci patří, možné jenom v případě, že se stejný produkt v Česku nevyrábí.
Asociace měla na začátku prosince výtky k novému pražskému tržnímu řádu. Podle ní by měli mít například zelináři levnější platby za zábor veřejného prostoru než ostatní prodejci. Jinak se podle ní na tržištích vyplatí spíše prodávat dražší zboží jako jsou cukrovinky.
Podle webu asociace jsou v současnosti členové provozující farmářské tržiště například na pražském Náměstí Jiřího z Poděbrad a na "Náplavce", na Rajské zahradě či na Černém mostě. Mimopražští členové jsou z Plzně, Roudnice nad Labem a Karlových varů.
Většinu farmářských trhů v ČR si však organizují jednotlivá města nebo podnikatelé. Podle loňského vyjádření Lenky Krbcové, šéfredaktorky serveru Vitalia.cz, který farmářské trhy dlouhodobě sleduje, se tehdy s různou pravidelností trhy konaly na zhruba 180 místech ČR.
reklama