V Brně budou na Den Země ochutnávat žaludovou kávu a objevovat jedlý plevel
Program je naplánovaný v pátek odpoledne a v sobotu. "Letos jsme si vzali na mušku všemi oblíbené téma - jídlo. Nakoukneme pod pokličku globální produkci potravin, poradíme, jak ušetřit díky jedlým divokým rostlinám, budeme řešit welfare zvířat, uhlíkovou stopu jídla a zátěž pro životní prostředí. U toho všeho budeme vařit, péct a hlavně ochutnávat," uvedla organizátorka Dne Země Veronika Neckařová z Lipky.
Ochutnávat budou moci děti i dospělí na čtyřech akcích v areálech pracovišť Lipky a jejich okolí. V pátek začne program odpolední akcí Prostřeno na Lipové v Brně-Pisárkách. V sobotu naváže Jezírko u Soběšic s akcí Poklady za humny, Rozmarýnek v Jundrově a také Rychta v Krásensku. Děti se mohou těšit na divadlo Šumafuk, Mikro-Teatro, ÚDiF či DIP, chybět nebude koncert, biofarma se zvířaty, tvořivé dílničky, lesní stezka s úkoly, vaření na ohni či solárním vařiči a obří nafukovací kostka tuny CO2.
Třešničkou na dortu bude podle organizátorů objevování jedlých plevelů, které lze natrhat takřka za domem a zdarma. "Jaro je výborná doba na ochutnání divokých rostlin z naší přírody, a zdaleka se nemusíme držet jen při zemi. Mladé čerstvě rozvinuté listy lípy srdčité a buk - ty jsou opravdu lahůdka," uvedla odbornice na přírodní zahrady Pavlína Žilková z Lipky. Podrobnosti a program lze najít na webu střediska.
reklama