https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/v-soutezi-biopotravina-roku-2008-zvitezila-100-jablecna-stava-vitaminator
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V soutěži Biopotravina roku 2008 zvítězila 100% jablečná šťáva Vitaminátor

26.3.2009 13:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vítězem 7. ročníku soutěže Biopotravina roku, která je každoročně pořádána v rámci konference Biosummit se stal výrobek 100% jablečná šťáva Vitaminátor, kterou na Opavsku vyrábí pan Slavomír Soška. Vítěz soutěže má právo užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina roku. Pan Soška si cenu včera převzal na slavnostním gala večeru v pražském hotelu InterContinental. Do soutěže se přihlásilo 27 českých potravinářských firem s celkem 52 biopotravinami.
 

Bio brambory
Bio brambory vařené vakuované.
Foto: Tom Václavík/Greenmarketing

Odborná porota se na vítězi shodla jednomyslně. Vedle dalších kritérií jako vynikající chuť šťávy a největší počet získaných bodů porotu přesvědčil originální koncept. Mošt je totiž vyráběn pojízdnou moštárnou, která byla na zakázku vyrobena v Rakousku. Firma pana Soška nezpracovává pouze vlastní úrodu jablek, ale službu nabízí i dalším pěstitelům ovoce a zeleniny. Šťáva se čepuje do pěti nebo desetilitrových balení, která pasterizována vydrží až rok. Pěstitel tedy dostane zabalený výrobek, na který umístí etiketu se svými údaji, a prodej a distribuci si již zajišťuje sám.

Předseda poroty Pavel Maurer zhodnotil vítězný produkt slovy: „Porota ocenila, že přesun moštárny za producentem je mnohem elegantnější řešení než hromadné svážení jablek. Lokální produkt má pak konkrétního výrobce i jasný původ. Navíc technologie produkcí finálního výrobku přímo na místě řeší problémy dlouhodobého uskladnění a kvality moštu u menších producentů jablek.“

„Během sezóny s moštárnou objíždíme celou řadu pěstitelů, zajíždíme i na Slovensko. Vyrábíme 100 % šťávu z jakéhokoliv ovoce a zeleniny. Od loňského podzimu zpracováváme také v certifikované biokvalitě, říká držitel ceny Slavomír Soška. Dodává, že „výhodou mobilní zpracovny je její flexibilita. V sezoně lze nápoj vyrábět přímo u pěstitelů ovoce. Technologie umožňuje také zpracovávat kombinace různých druhů ovoce, například rybíz, višeň, maliny nebo jahody, a také zeleninu, například mrkev, celer, červenou řepu a jiné.“

V soutěži bylo hodnoceno celkem sedm kategorií. Pořadatelé soutěže se pro jejich vytvoření rozhodli během minulého ročníku soutěžě z důvodu vysokého nárůstu počtu soutěžících potravin za sedm let její existence. Definitivní vítěz je však jen jeden.

V kategorii Pečivo ocenění získaly Čoko-kokosky s fair trade kokosem a kakaem Bio, které vyrábí firma Biopekárna Zemanka. V kategoriíi Mléko a mléčné výrobky zvítězilo Bio máslo Polabských mlékaren. V kategorii Maso a výrobky z masa se umístilo Bio jehněčí na grilu s rozmarýnem firmy Biopark. V kategorii Nápoje získal ocenění výše zmiňovaný Vitaminátor. V kategorii Ovoce a zelenina a výrobky z nich byla oceněna společnost Hamé Babice s Bio džemem Hamé, Višeň. V kategorii Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky vyhrál výrobek Bio bramborový knedlík z Biofarmy Sasov. A konečně v nově zavedené kategorii Biovýrobky pro gastronomii zvítězili Bio brambory vařené vakuované rovněž z Biofarmy Sasov.


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist