https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/v-soutezi-o-biopotravinu-roku-letos-zvitezila-biofarma-sasov-se-svou-slaninou
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V soutěži o biopotravinu roku letos zvítězila Biofarma Sasov se svou slaninou

6.9.2023 11:45 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
V soutěži o biopotravinu roku letos zvítězila jihlavská Biofarma Sasov se svou bioslaninou z přeštického prasete. Porota vybrala vítěze ze 118 přihlášených potravin v biokvalitě, z toho 70 bylo vín. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jehož zástupci v Praze spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) předali ceny vítězům.
 

Potraviny v biokvalitě pochází z ekologického zemědělství, které hospodaří mimo jiné bez použití průmyslově vyráběných hnojiv nebo pesticidů. Výborný řekl, že ekologické zemědělství považuje za součást českého zemědělství a nemělo by se stavět proti konvenčnímu hospodaření. Podle něj je v současné době v Česku 5354 ekologických farem, které hospodaří na téměř 600.000 hektarech půdy. Loni bylo farem 5057. "Od roku 2017 se trh s biopotravinami více než zdvojnásobil na 10,2 miliardy korun," doplnil Výborný.

Podle něj je nyní v ekologickém režimu necelých 17 procent zemědělské půdy v ČR a ambicí vlády je, aby to do roku 2030 byla čtvrtina půdy. Ekologické zemědělství ministr označil za skloubení kvality a šetrného přístupu ke krajině a považuje za důležité, aby se biopotraviny dostaly do veřejného nebo školního stravování.

"Dle mého názoru jsou biopotraviny budoucnost a je to správná cesta," doplnil k tomu Martin Klanica, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která se na organizaci soutěže podílí.

Biofarma Sasov získala ocenění za nejlepší biopotravinu po páté. Slaninu, se kterou letos vyhrála, vyrábí z původního českého plemene černostrakatého přeštického prasete. Josef Sklenář z vítězného podniku řekl, že ekologicky hospodaří 25 let. Podnik si postavil vlastní jatka a postupně přešel na chov právě přeštických prasat. Dnes chová farma 1000 prasat. První ocenění farma získala za biouherský salám.

V soutěži porota vybrala také vítěze kategorie steaková masa, kde prvenství získal hovězí tomahawk steak z podniku Mistrovský dvůr. Mezi potravinami rostlinného původu vyhrál mošt z Moštárny Hostětín, mezi biovíny Ryzlink rýnský 2021 z vinařství Marcinčák Mikulov a v kategorii biopotravin pro gastronomii zvítězil podnik Živá farma se svým produktem Velká rajčatová ochutnávka.

Dnešní vyhlášení soutěže zároveň zahájilo 19. ročník osvětové kampaně ministerstva zemědělství nazvané "Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist