https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/vyzkumny-ustav-bramborarsky-zkousi-i-netradicni-plodiny-jakon-jam-ci-melok
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jakon, jam či melok? Výzkumný ústav bramborářský zkouší i netradiční plodiny

9.9.2021 16:45 | OKROUHLICE (ČTK)
Na mouku z jakonu, pocházejícího z Jižní Ameriky, teď ústav zahájil patentové řízení. Po přidání této mouky se už pečivo nemusí sladit cukrem.
Na mouku z jakonu, pocházejícího z Jižní Ameriky, teď ústav zahájil patentové řízení. Po přidání této mouky se už pečivo nemusí sladit cukrem.
Foto | Alpha / Flickr
Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě se zabývá také pěstováním topinamburu a prověřuje možnosti uplatnění netradičních rostlin - jakonu, batátů, meloku nebo jamu čínského. Podle výzkumníků by tyto rostliny mohly v Česku pomoci zpestřit jídelníček o látky prospívající lidskému zdraví, které se v běžně pěstovaných plodinách v tuzemsku tolik nevyskytují. Na mouku z jakonu, pocházejícího z Jižní Ameriky, teď ústav zahájil patentové řízení. Po přidání této mouky se už pečivo nemusí sladit cukrem.
 

Topinambury se výzkumný ústav zabývá už tři desetiletí a u jakonu navázal na pokusy z 90. let. Batáty pěstuje tři roky a od letoška má na pokusných záhonech pracoviště ve Valečově u Okrouhlice také jihoamerický melok a jam čínský. "Jsou to všechno hlíznaté plodiny, podobně jako brambory. Bramborám se podobá i technologie jejich pěstování," řekl ČTK vedoucí oddělení pěstebních technologií ústavu Pavel Kasal.

"Jakon je typická rostlina andských vrchů. Píše se, že staří Inkové ji používali spíše jako léčivou rostlinu, samozřejmě i ke konzumaci," řekla Andrea Svobodová, která má pěstování netradičních plodin na starosti. Jakon dorůstá do výšky 1,5 metru. Jeho hlízy obsahují polysacharid inulin, který nezvedá hladinu cukru v krvi a pomáhá obnovit střevní mikroflóru. "Jako sladidlo má nízkou kalorickou hodnotu," doplnila. Inulin obsahují také hlízy topinamburu. Obě plodiny jsou podle výzkumného ústavu vhodné například i pro diabetiky nebo lidi na redukčních dietách.

Melok, pocházející také z jihoamerických And, podle Svobodové obsahuje podobné látky jako červená řepa. Konzumovat se dají i jeho křehké listy. Lidskému zdraví může být prospěšný rovněž jam čínský, jemuž se také říká světelný kořen. "U těchto plodin jsme v začátcích, s malým spektrem rostlinek. Ale doufáme, že se jich podaří napěstovat víc," uvedla Svobodová. Podotkla, že první rostliny jamu sháněla dva roky.

Topinambury na polích u Valečova zabírají půldruhého hektaru, porosty jsou vysoké okolo tří metrů. Hlízy se sklízejí na podzim nebo brzo zjara, při pěstování se používá stejná technika jako u brambor. "V současné době máme sbírku 15 odrůd, z toho čtyři odrůdy jsou ve vlastnictví Výzkumného ústavu bramborářského," řekl Kasal. Uvedl, že široké využití mají hlízy i zelená nadzemní část topinamburu. Hlízy se mohou jíst syrové i použít k přípravě teplých pokrmů. Nadzemní část může sloužit jako krmivo. Výzkumný ústav prověřuje možnosti využití i pro energetické účely, v bioplynových stanicích či po slisování na topení.

Pro topinambury podle Kasala hodně jezdí například myslivci. Sázejí je na svá políčka, aby zvěři zajistili v zimě úkryt a potravu. Jednu odrůdu topinamburů mají rádi také včelaři. Má velké žluté květy a bohatě kvete v pozdním létě, když už včely nemají jinou pastvu.

Výzkumný ústav bramborářský funguje od 20. let minulého století. Kromě výzkumu a šlechtění rovněž pečuje o národní genobanku brambor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist