Miroslav Bohdálek "> Anketa „Strom roku 2005“ - zasílání návrhů vrcholí - Ekolist.cz

Nadace Partnerství: Anketa „Strom roku 2005“ - zasílání návrhů vrcholí

6. května 2005 | Nadace Partnerství
Autor: Miroslav Bohdálek, tel: 542 422 762
„Největší předností ankety Strom roku je to, že se do ní může zapojit kdokoliv. Není to soutěž jen pro výjimečné a talentované. Svůj strom může navrhnout každý člověk – starý, mladý, Čech, Slovák, žena, muž, zkrátka každý, komu nejsou stromy lhostejné. Stromy mají schopnost lidi spojovat a my jim v tom chceme pomoci,“ říká koordinátorka ankety, Jana Dlabková z Nadace Partnerství. Návrhy budou shromažďovány do 31. května 2005 v Nadaci Partnerství.

Anketu Strom roku, jejímž pořadatelem je i letos Nadace Partnerství, jistě není třeba představovat. Za 4 roky její existence se do ní zapojily tisíce lidí z celé republiky. Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství spolu s Ministerstvem životního prostředí, hlavním partnerem ankety je společnost Strom telecom s.r.o.

Máte i vy ten „svůj“ strom, jedinečný svým věkem, vzhledem, historií, strom, který je svázán s životem vaší vesnice a jejích obyvatel? Anebo víte o nějakém „neprávem opomíjeném“ velikánu, který by si zasloužil více pozornosti?
Ano? Pak tedy není nic jednoduššího, než nominovat jej do ankety „Strom roku 2005“. Vítáme návrhy jednotlivců, rodin, obcí, škol i jakýchkoli dalších organizací či institucí, zvláště nás potěší návrhy vzešlé z místních nebo regionálních kol ankety.

Nezapomeňte, svého stromového sympaťáka můžete přihlásit až do 31. května 2005.

Stromem roku 2004 se stala Šestikmenná lípa ze Zámrsku

Kdo se stane „Stromem roku 2005“?
Šestikmenná lípa rostoucí u Základní školy v Zámrsku se stala vítězem loňské celostátní ankety Strom roku 2004 pořádané Nadací Partnerství. Celkem 4817 hlasů pro tento strom rozhodlo, že neobvyklá lípa se stala na následujících dvanáct měsíců Stromem roku České republiky. Celkem přišlo do ankety 16 498 hlasů od všech milovníků stromů.
Děti a učitelé ze ZŠ Zámrsk mají k lípě vřelý vztah. Každý den kolem ní procházejí do školní jídelny, pozorují, jak se mění podle ročních období. Děti ze školní družiny a z mateřské školy si do lípy chodí hrát, říkají „jdeme si hrát do rakety“. Prolézají jejím kmenem a sní o tom, že jsou v raketě, která je odnese na Měsíc. Rozvíjejí svou fantazii a získávají hezký vztah k přírodě.

Na druhém místě se umístila Lípa – Strom splněných přání rostoucí mezi obcemi Véska a Pohořany u Olomouce se ziskem 2793 hlasů.

Třetí skončily Jírovce rostoucí v Dolních Kněžekladech u Týna nad Vltavou, které podpořilo 2693 hlasujících.

Každý návrh na Strom roku České republiky 2005 by měl obsahovat:
• Příběh stromu (osobní výpověď člověka a stromu, pověst či historická fakta)
• Fotografii stromu
• Lokalitu, kde strom roste (ulici, obec, okres, kraj)
• Druh stromu
• Parametry stromu – stáří, obvod ve výšce 130 cm nad zemí, výška

Návrhy budou shromažďovány do 31. května 2005 na adrese Nadace Partnerství, Panská 7, 602 00 Brno (obálku prosím označte STROM ROKU). Návrhy prosím zasílejte také v elektronické podobě na adresu strom.zivota@ecn.cz.
Ze všech došlých návrhů vybere porota složená z odborníků a osobností 12 finalistů. O tom, který strom se stane Stromem roku České republiky v roce 2005, rozhodne veřejnost hlasováním.

Kromě 12 finalistů budou vybrány porotou nejkrásnější dětské příběhy stromů, které budou zveřejněny. Zvláštní kategorií stromů budou „Stromy hrdinové“. Titulem „Strom hrdina“ budou oceněny stromy, kterým hrozí vážné nebezpečí vlivem lidské činnosti – stavba, doprava, emise, pokácení.

Slavnostní vyhlášení výsledků celostátní ankety proběhne v předvečer Dne stromů, 19. října 2005. Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné dendrologické ošetření, které provede partner programu na jaře 2006. V případě, že strom bude zdráv, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových, mladých stromků za účasti veřejnosti.
Podrobné informace o anketě Strom roku a její pravidla najdete na www.stromzivota.cz. Na stejných internetových stránkách najdete také další zajímavé informace o stromech, programu Strom života Nadace Partnerství, sázení stromů, jejich ochraně a další.

Kontat:
Jana Dlabková, Nadace Partnerství, Panská 7, Brno, tel. 608 002 789, 542 422 761, strom.zivota@ecn.cz.

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující ekologické projekty ve všech regionech České republiky. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 100 miliónů korun už na 1500 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership. Nadace je příjemcem příspěvku do nadačního jmění z Nadačního investičního fondu. Od roku 2004 se Nadace Partnerství sloučila s Nadačním fondem Josefa a Petry Vavrouškových.
Miroslav Bohdálek, tel: 542 422 762