Atomstopp-oberoesterreich: Blokáda hraničního přechodu kvůli JE Temelín – Nová spolková vláda musí dosáhnout zastavení provozu této jaderné elektrárny

5. října 2006 | Atomstopp-oberoesterreich
V neděli, 8.října 2006 od 13.00 do 16.00 hodin se uskuteční úředně schválená blokáda hraničního přechodu Wullowitz (okres Freistadt).

Od 13.00 do 15.00 hodin proběhne částečná blokáda hraničního přechodu (jeden jízdní pruh zůstane průjezdný), od 15.00 do 16.00 hod. bude následovat absolutní blokáda (průjezd vozidel nude možný).

Spuštěním štěpné reakce v jaderné elektrárně Temelín (9.10.2000) se zvýšilo ohrožení obyvatel. Konečná zpráva k procesu z Melku potvrzuje, že nejzávažnější bezpečnostní opatření dodnes nebyla v této elektrárně realizována. Nervozitu obyvatel zvyšují i další nově vzniklé problémy s palivovými články.

SPÖ musí dostát svým volebním slibům a zastavit Temelín

„Předseda strany SPÖ Alfred Gusenbauer nás před volbami ujišťoval, že mezinárodní smlouvy, a to včetně Bruselské dohody, musí být dodrženy. K realizaci bezpečnostních opatření, která byla Českou republikou a Rakouskem dohodnuta v roce 2001, nikdy nedošlo. Při bezvýznamných schůzkách si česká a rakouská strana sice vyměňovala informace o bezpečnosti JE Temelín, avšak jaderné ohrožení touto elektrárnou se tím nesnížilo. Nová rakouská vláda musí dosáhnout zastavení provozu jaderné elektrárny Temelín: Devět z deseti obyvatel Horního Rakouska si přeje od nové vlády více angažmá v boji proti této elektrárně. Nyní k němu tedy vyzýváme Alfreda Gusenbauera,“ dodávají zástupci sdružení Atomstopp_oberoesterreich.

Předchozí spolková vláda ve věci jaderné elektrárny Temelín selhala

„Temelínská taktika bývalé spolkové vlády spočívala v průtazích a zlehčování věci. Nezměnila se ani po protestech znepokojených občanů příhraničních oblastí. Teprve blokády hraničních přechodů donutily politiky k dialogu s Českou republikou a přinesly slib politiků, že otevřené bezpečnostní nedostatky budou odstraněny ještě před uvedením jaderné elektrárny Temelín do komerčního provozu. Do dnešního dne nebylo provedeno nic! Nyní bude zcela v rukou Alfreda Gusenbauera, aby znovu otevřel dialog s Českou republikou a trval na realizaci slíbených bezpečnostních opatření. Blokádou hraničního přechodu Wullowitz cheme panu Gusenbauerovi připomenout jeho předvolební sliby a chceme mu dodat odvahu pro vyjednávání s ČR,“ říkají zástupci sdružení Atomstopp_oberoesterreich.

Sdružení Atomstopp_oberoesterreich vyzývá obyvatele k hojné účasti.

V rámci blokády bude na programu: pečení teplých vaflí, posílání pohlednic a e-mailů Alfredu Gusenbauerovi, vypouštění balónků, výroba antitemelínských placek (butonů) a pití kávy.

Další informace:
Roland Egger, +43 664 421 56 13