Barbora Šafářová "> Car–sharing: Jak snížit počty automobilů ve městech - Ekolist.cz

Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.: Car–sharing: Jak snížit počty automobilů ve městech

11. května 2006 | Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Autor: Barbora Šafářová, tel: 224 826 593
Ústav pro ekopolitiku (ÚEP) představí pracovníkům odborů dopravy a životního prostředí, představitelům hl. m Prahy a dalších měst a obcí nový způsob využívání automobilů šetrný vůči životnímu prostředí – tzv. Car-sharing (sdílení vozidel). ÚEP uspořádá v pátek 12.5. pod záštitou radního hl. m. Prahy Miloše Gregara na toto téma seminář.

Je vůbec možné používat běžný automobil způsobem, který je šetrnější vůči životnímu prostředí?
Odpověď zní ano. Pokud místo koupě vlastního automobilu dáme přednost službě car-sharingu, tedy vozidla sdílíme a jezdíme s nimi pouze tehdy, když je nezbytně potřebujeme. Na rozdíl od vlastníka auta člen car-sharingu jasně vidí skutečné náklady na cestování a svobodně si vybírá, jaký způsob mobility je pro konkrétní případ nejvhodnější. Častěji než majitel auta se rozhodne jít pěšky, jet na kole nebo využít služeb veřejné dopravy. Pro město a okolí to znamená méně ujetých kilometrů, méně jízd a méně zaparkovaných automobilů, zároveň menší zátěž pro životní prostředí při výrobě a likvidaci aut.

Jak funguje Car-sharing?
Car-sharing provozuje obvykle pro tento účel vytvořená organizace, u níž se zájemci registrují. Uživatelé služby většinou platí dva druhy poplatků – paušální účastnický poplatek a platbu za půjčení automobilu. Zapojení do systému umožňuje přístup k vozidlům v dané lokalitě. Když zákazník auto potřebuje, vybere si z nabídky dostupných vozů, objedná si jej telefonicky nebo na internetu, odblokuje kartou zabezpečovací systémy a jede, kam potřebuje. Placení se odehrává měsíční fakturou podle času a ujeté vzdálenosti. Car-sharingová firma se stará o údržbu, opravy, povinné ručení, vyúčtování, pojištění. Uživatel tak šetří peníze i čas, který neztrácí hledáním parkovacího místa – jelikož car-sharingová auta mívají vyhrazená místa k stání a jsou narozdíl od aut z půjčoven k dispozici 24 hodin denně.

Seminář Car –sharing: Jak snížit počty automobilů ve městech proběhne v pátek 12. května od 9.00 do 13:00 hodin ve velkém sále Magistrátu hl. m. Prahy, Praha 1, Mariánské náměstí 2. Seznámí s Car-sharingem a zkušenostmi s jeho provozováním v Německu, Holandsku a dalších státech, které tuto službu díky jejím prokázaným přínosům začaly podporovat.

Další informace:

Barbora Šafářová
Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
www.ekopolitika.cz

Michaela Valentová
Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
vedoucí projektu Car-sharing

Odkazy: