Petr Kazda "> Cyklisté jsou u nás vítáni - Ekolist.cz

Nadace Partnerství: Cyklisté jsou u nás vítáni

12. října 2006 | Nadace Partnerství
Autor: Petr Kazda, tel: 542 422 776
Systém certifikace turistických služeb s názvem Cyklisté vítáni, který provozuje Nadace Partnerství s podporou Evropské unie, byl zahájen letos na jaře. Projekt čerpající inspiraci ze zahraničí má místním cyklistům usnadnit orientaci v síti restauračních a ubytovacích zařízení a označit ta, kde dostane kvalitní služby. Díky podpoře EU může být prvních 1000 zařízení certifikováno bezplatně, přes 700 zájemců však již tuto možnost využilo a další rychle přibývají. Po jejich úplném vyčerpání bude certifikace zpoplatněna a výtěžek použit na další rozvoj projektu.

„Zájemci o certifikaci chráněné známky Cyklisté vítáni musejí splnit řadu podmínek. Pro většinu z nich to znamenalo investovat například do nákupu a instalace vhodných stojanů na kola nebo do základního vybavení potřebného k běžným opravám. Setkáváme se ale i s místy, kde takové vybavení již mají“, popisuje Petr Kazda z Nadace Partnerství. Požadavky pro udělení certifikace se pak liší podle kategorie objektu, kterého se týkají. Jiná pravidla platí pro ubytovací zařízení, jiná pro kempy nebo turistické cíle.

Nadace Partnerství vyškolila 70 hodnotitelů, vesměs aktivních cyklistů, kteří jsou připraveni ve svém regionu pomáhat poskytovatelům služeb v průběhu celého procesu certifikace. Zařízení, které certifikát získá, má právo používat chráněnou známku Cyklisté vítáni a zveřejnit informace o svých službách na internetových stránkách projektu. Při každoroční kontrole pak bude muset prokazovat, že kvalita jeho služeb nepoklesla. „Certifikovaná zařízení mohou cyklisté při plánování výletu hledat na internetových stránkách projektu www.cyklistevitani.cz. Zájemci z řad provozovatelů turistických služeb zde zase naleznou kontakty na akreditované hodnotitele ze všech regionů“, dodává Kazda.

kontakt:
Petr Kazda, koordinátor projektu Cyklisté vítáni, Nadace Partnerství
tel.: 542 422 776, e-mail: petr.kazda@ecn.cz

Národní certifikace služeb s názvem Cyklisté vítáni má za cíl zlepšovat kvalitu služeb cestovního ruchu pro specifickou skupinu cyklistů a cykloturistů. Certifikační systém navrhuje kvalitativní standardy srovnatelné s obdobnými systémy používanými ve státech Evropské unie. Zařízení, které certifikát získá, má právo používat chráněnou známku „Cyklisté vítáni!“ a zveřejnit informace o svých službách na internetových stránkách projektu. Při každoroční kontrole pak bude muset prokazovat, že kvalita jeho služeb nepoklesla.

V době, kdy lidská společenství všude na světě bojují o udržení jedinečnosti místa, kde žijí, jsou Greenways efektivní cestou k zachování kvality života, ke zpřístupnění většího rekreačního zázemí pro turisty a obyvatele sídel a k ochraně křehkých přírodních zdrojů. Myšlenka a realizace Greenways rovněž pomáhá vytvářet historické a kulturní povědomí regionu a podporovat ekonomické aktivity přímo svázané s příjemným životním prostředím a zdravým životním stylem.

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 160 miliónů korun už na 1700 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development.

Účelem Nadace České spořitelny je podpora projektů v oblasti kultury, vzdělávání, vědy, veřejných a sociálních záležitostí, zdravotní péče, charity, komunálních aktivit, sportu a ekologie. Do charitativních aktivit zapojuje Česká spořitelna i svoje klienty. Od listopadu mohou body získané ve věrnostním Bonus Programu věnovat charitativní účely. Se svým nadačním jměním téměř půl miliardy korun dnes patří Nadace České spořitelny mezi největší firemní nadace v České republice.
Petr Kazda, tel: 542 422 776