Miroslav Patrik "> Do pondělní půlnoci lze ještě posílat kandidáty na ropáky - Ekolist.cz

Děti Země: Do pondělní půlnoci lze ještě posílat kandidáty na ropáky

24. března 2006 | Děti Země
Autor: Miroslav Patrik, tel: 603 574 289
Kandidáty do ankety o antiekologický čin Ropák roku a o antiekologický výrok Zelená perla roku je možné Dětem Země do Brna posílat už jen do 27. března 2006. Stačí uvést jejich jména a důvod navržení či citaci výroku.

Formuláře pro vyplnění jsou na www.detizeme.cz/ropak. Ropákem za rok 2004 se stal bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina. Výsledky budou známy 28. dubna v Brně.

„Zatím jsou svorně nejčastějšími kandidáty na ropáka předseda vlády Jiří Paroubek a zmocněnec české vlády za severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht, kteří loni příliš nebránili snahám prolomit územní ekologické limity na Ústecku ve prospěch další těžby uhlí,“ prozradil pořadatel ankety Miroslav Patrik z Dětí Země.

Toho také trochu mrzí, že se ve čtvrteční televizní diskusi lídrů pěti nejsilnějších stran Ústeckého kraje do sněmovny toto vysoce aktuální téma spojené s dalším směřováním české energetiky vůbec neobjevilo.

Titul Ropák 2004 získal bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu a nyní ředitel Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina mj. za propagaci státní energetické koncepce, která počítá s rozšířením těžby hnědého uhlí a se zrušením územních limitů. Vítězem ankety Zelená perla 2004 se stal vedoucí 2. bloku Jaderné elektrárny Temelín Václav Havlíček.

Galerie ropáků za třináct ročníků

1992 = Július Binder (ředitel bratislavského podniku Vodohospodářská výstavba)
1993 = Václav Klaus (předseda české vlády) a Vladimír Dlouhý (ministr průmyslu a obchodu)
1994 = František Benda (ministr životního prostředí)
1995 = František Malý (přednosta Okresního úřadu v Berouně)
1996 = Josef Kupec (podnikatel brněnské firmy INVESTprojekt s. s r. o.)
1997 = Stanislav Novotný (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)
1998 = Miroslav Grégr (ministr průmyslu a obchodu)
1999 = Jiří Drda (poslanec a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)
2000 = Josef Běle (náměstek ministra životního prostředí)
2001 = Miroslav Beneš (poslanec a místopředseda ODS)
2002 = Pavel Švarc (gen. ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s.)
2003 = Jaromír Schling (poslanec)
2004 = Martin Pecina (náměstek ministra průmyslu a obchodu)
Miroslav Patrik, tel: 603 574 289