Petra Roubíčková "> EU včera schválila svůj závazek pro ochranu biodiverzity - Ekolist.cz

MŽP ČR: EU včera schválila svůj závazek pro ochranu biodiverzity

16. března 2010 | MŽP ČR
Autor: Petra Roubíčková, tel: 267 122 314, 725 786 395
Ministři životního prostředí členských států EU včera odsouhlasili cíl EU k ochraně biodiverzity. Zavázali se tak uvnitř EU zastavit do roku 2020 úbytek biologické rozmanitosti a degradaci ekosystémových služeb a v maximálním proveditelném rozsahu je obnovit. Současně má EU zvýšit svůj příspěvek k odvrácení úbytku biologické rozmanitosti v celosvětovém měřítku. „EU definovala svoji pozici s dostatečným předstihem, aby napomohla úspěchu zasedání smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti v říjnu 2010 v japonské Nagoji,“ vysvětluje ministr životního prostředí ČR Jan Dusík. „Nyní bude třeba navrhnout měřitelné a dosažitelné dílčí cíle a navrhnout sadu odpovídajících indikátorů, abychom zajistili dosažení tohoto ambiciozního cíle,“ doplňuje ministr Dusík.

Ministři životního prostředí debatovali rovněž strategii a taktiku pro klimatická jednání s mezinárodními partnery s cílem dosáhnout v listopadu letošního roku v Cancúnu politické shody o budoucí smlouvě, která nahradí končící Kjótský protokol. Jednání Rady byl přítomen i ministr životního prostředí Mexika, které 16. konferenci smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v Cancúnu bude hostit. Rada EU včera mj. vyzvala Evropskou komisi, aby ve spolupráci s členskými státy posoudila srovnatelnost závazků EU a ostatních zemí, jež se v rámci kodaňské dohody přihlásily ke snižování emisí skleníkových plynů do roku 2020. V rámci rozpravy o ochraně klimatu si ministři dále vyměnili názory na výši emisních limitů pro lehká užitková vozidla a o výši pokut za jejich překročení,

Co se týče půdy, většina delegací se sice shodla, že i tato důležitá složka životního prostředí by měla být chráněna na úrovni EU, členské státy se však stále nemohou shodnout na konkrétní podobě této úpravy. Text rámcové směrnice o půdách navržený španělským předsednictvím narazil obdobně jako předchozí návrhy portugalského a českého předsednictví na blokační menšinu. Proto někteří ministři vyzvali Evropskou komisi, aby začala hledat alternativní nástroje pro ochranu půd.

Ministři se dále vyjadřovali i ke sdělení Evropské komise „Evropa 2020. Strategie pro inteligentní, udržitelný a inkluzivní růst“. Většina delegací podpořila Strategii EU 2020 i stanovené cíle, několik členských zemí apelovalo na posílení environmentálního rozměru Strategie EU 2020. Pro většinu delegací je však nezbytné promítnutí šetrného nakládání s přírodními zdroji i do dalších politik EU a využití ekonomických nástrojů při jejich prosazování (především použití tržních nástrojů a zadávání veřejných zakázek). Výstup z jednání Rady pro životní prostředí k evropské strategii pro růst a zaměstnanost bude postoupen jednání Evropské rady ve dnech 25. – 26. března 2010.

Závěry z Rady najdete zde: http://www.consilium.europa.eu/App/newsroom/loadbook.aspx?BID=89&LANG=1&cmsid=356