Eva Jouklová "> Historická akce v historickou chvíli – Den za obnovu lesa - Ekolist.cz

Lesy ČR: Historická akce v historickou chvíli – Den za obnovu lesa

4. září 2019 | Lesy ČR
Autor: Eva Jouklová, tel: 725 257 900
V jeden den, 19. října, pomůže veřejnost ve všech krajích na dvanácti místech v zemi obnovit lesy postižené kůrovcovou kalamitou. Jedná se o největší akci svého druhu v historii státního podniku. Přijďte taky.

„Už tím, že zasadíte třeba jedinou sazeničku, vyjádříte svou podporu a zájem o obnovu lesů v České republice,“ vzkazuje Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky. Celostátní akce “Den za obnovu lesa“ se koná od 9 do 16 hodin za každého počasí. Podrobnosti a lokality naleznete na www.sazimelesynovegenerace.cz.

„Už několik let se potýkáme s kalamitou, jakou lesnictví nepamatuje. Krajinu obnovujeme v nebývalém rozsahu. Proto je akce zásadní pro celou společnost a potřebuje podporu veřejnosti,“ uvádí Miroslav Toman, ministr zemědělství.

Státní podnik představí na všech místech les, který už dnes sází místo uhynulých porostů. Je smíšený z několika desítek původních druhů českých dřevin, přizpůsobený měnícímu se klimatu, schopný zadržet vodu, odolnější vůči škůdcům.

Akce má široký záběr a je určena všem, kteří mají k vztah k přírodě a kterým není lhostejné, jaký les poroste příštím generacím. „Věříme, že oslovíme každého, rodiny s dětmi i ochránce přírody, studenty, turisty i sportovce. Proto jsme dali této unikátní akci podtitul Den, který nás spojí,“ dodává Vojáček.

Lidé 19. října vysadí pod vedením lesníků a studentů lesnictví tisíce dřevin, uklidí vytěžené plochy a postaví oplocenky, které sazenice ochrání před zvěří. Nářadí bude k dispozici. Účastníky čekají autogramiády známých osobností, ukázky lesní techniky i práce v lese, lesní pedagogika a půjčovny kol.

Dorazí i zástupci místních samospráv, sportovci a osobnosti kulturního a společenského života. Lesy ČR do akce zapojí všechny své tradiční partnery, Klub českých turistů, Svaz lyžařů, Junák, Skaut, dobrovolné hasiče, ale i Český svaz ochránců přírody nebo Český olympijský výbor a další.
Eva Jouklová, tel: 725 257 900