Tiskové zprávy
Státní veterinární správa ČR: Kraslice razítko mít nemusejí
Velikonoční kraslice – pokud jde o pomalované výdutky samozřejmě veterinárně kontrolované nejsou. Ale syrová slepičí vejce, která se vařená používají k barvení a lze je vykoledovat o Velikonočním pondělí, musejí splňovat podmínky zdravotní nezávadnosti.
Pokud prodává chovatel vejce od svých slepic tzv. ze dvora, tj. „přímo konečnému spotřebiteli k užití v jeho domácnosti“, tak samozřejmě vejce nikterak neoznačuje. Samozřejmě ale musí mít chov slepic zdravý a i on musí dodržovat podmínky pro skladování vajec.
Pokud jsou vejce tzv. uváděna do oběhu, může se zákazník v obchodech přesvědčit o tom, jak jsou označována. Kromě běžně používaného označování jakostních tříd vajec EXTRA A, a třída A, neboli „čerstvá“, které se musí uvádět na obalu, se používá označení na vejci: kódu producenta. První „číslo“ může být zajímavé pro zákazníka tím, že říká, z jakého chovu vejce pochází. Takže, je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka značí nosnice z halového chovu, trojka z klecového a je-li první nula, tak jde o slepice z chovu ekologického. Další čísla a znaky na vejcích pak na základě nařízení EU č. 2002/4/ES jsou - kód státu a poslední číslo je registrační číslo hospodářství. Kód producenta musí být na obalu nebo uvnitř obalu vysvětlen.
Pro úplnost informace lze ještě citovat z Nařízení Komise ES č. 557/2007, článek 12, který se týká povinnosti označovat obaly. Na obalu musí být uvedeno číslo balírny či třídírny, třída jakosti (například „třída A“), hmotnostní skupina (XL, L, M, S, popřípadě „Vejce různých velikostí“), datum minimální trvanlivosti, údaj o podmínkách skladování a údaje o způsobu chovu.
Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti nejvíce 28 dní po snášce. Na obalech vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A pak mají minimální trvanlivost 9 dní a musejí obsahovat údaj o datu snášky a uvedenou dobu použitelnosti, tj. plus 9 dnů (a označení extra čerstvá). (Vejce třídy B jsou vejce tzv. výrobní, nesplňující jakostní požadavky pro vejce třídy A, a jsou určena pro potravinářskou výrobu - v obchodě se s nimi není možné setkat).
Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách pod 18 °C, a nad 5 °C. Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musí být též označena stanoveným způsobem – kódem producenta. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele.
Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu s § 6 zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti.
Je-li vejce dostatečně provařeno a je skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné zhruba deset dní. Je však třeba si uvědomit, že vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Pozor tedy například na pokojovou teplotu!
Veselé Velikonoce!
Pokud prodává chovatel vejce od svých slepic tzv. ze dvora, tj. „přímo konečnému spotřebiteli k užití v jeho domácnosti“, tak samozřejmě vejce nikterak neoznačuje. Samozřejmě ale musí mít chov slepic zdravý a i on musí dodržovat podmínky pro skladování vajec.
Pokud jsou vejce tzv. uváděna do oběhu, může se zákazník v obchodech přesvědčit o tom, jak jsou označována. Kromě běžně používaného označování jakostních tříd vajec EXTRA A, a třída A, neboli „čerstvá“, které se musí uvádět na obalu, se používá označení na vejci: kódu producenta. První „číslo“ může být zajímavé pro zákazníka tím, že říká, z jakého chovu vejce pochází. Takže, je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka značí nosnice z halového chovu, trojka z klecového a je-li první nula, tak jde o slepice z chovu ekologického. Další čísla a znaky na vejcích pak na základě nařízení EU č. 2002/4/ES jsou - kód státu a poslední číslo je registrační číslo hospodářství. Kód producenta musí být na obalu nebo uvnitř obalu vysvětlen.
Pro úplnost informace lze ještě citovat z Nařízení Komise ES č. 557/2007, článek 12, který se týká povinnosti označovat obaly. Na obalu musí být uvedeno číslo balírny či třídírny, třída jakosti (například „třída A“), hmotnostní skupina (XL, L, M, S, popřípadě „Vejce různých velikostí“), datum minimální trvanlivosti, údaj o podmínkách skladování a údaje o způsobu chovu.
Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti nejvíce 28 dní po snášce. Na obalech vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A pak mají minimální trvanlivost 9 dní a musejí obsahovat údaj o datu snášky a uvedenou dobu použitelnosti, tj. plus 9 dnů (a označení extra čerstvá). (Vejce třídy B jsou vejce tzv. výrobní, nesplňující jakostní požadavky pro vejce třídy A, a jsou určena pro potravinářskou výrobu - v obchodě se s nimi není možné setkat).
Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách pod 18 °C, a nad 5 °C. Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musí být též označena stanoveným způsobem – kódem producenta. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele.
Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu s § 6 zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti.
Je-li vejce dostatečně provařeno a je skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné zhruba deset dní. Je však třeba si uvědomit, že vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Pozor tedy například na pokojovou teplotu!
Veselé Velikonoce!
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk