Iuridicum Remedium, z. s.: Máte poslední měsíc na nominaci svého Slídila za rok 2019!

16. prosince 2019 | Iuridicum Remedium, z. s.
Autor: Jan Vobořil, tel: 728937902
Nominace na nejvlezlejší úřady, firmy, nebo technologie, v patnáctém ročníku Big Brother Awards (Ceny Velkého bratra), může veřejnost posílat přes web BigBrotherAwards.cz.

Již patnáct let uděluje nevládní organizací Iuridicum Remedium (IuRe) ceny pro největší slídily, které i tento rok budou mít pět kategorií. Anticeny Dlouhodobý slídil, Firemní slídil, Úřední slídil a Výrok Velkého bratra doplňuje Snowdenova pozitivní cena pro ty, kteří se nějakým způsobem zasadili o ochranu soukromí a snížení míry našeho sledování.
Loni si například jednu z anticen odnesla společnost Facebook, za invazivní a dlouhodobě nezodpovědný přístup k osobním datům uživatelů i dalších osob. Největším slídilem ze strany úřadů se pro změnu stala Finanční správa ČR za vyžadování informací o svatebních hostinách od novomanželů. Cenu obdržela i společnost iRobot za své zvědavé vysavače Roomba, které shromažďují a odesílají řadu informací o svých majitelích. Za výrok požadující zavádění inteligentních kamerových systémů do škol pak ocenění získal někdejší kandidát hnutí ANO na primátora Petr Stuchlík.

„Cílem udělování anticen je zejména upozornit veřejnost na různá nová nebezpečí, která naše soukromí ohrožují. V navazujících kampaních se nám pak v řadě případů podařilo nebezpečí odvrátit či alespoň zmírnit dopad na soukromí. V roce 2019 čekáme opravdu silnou konkurenci, už teď se nám sešla řada zajímavých nominací jak na soukromé firmy či nové technologie, tak na úřady. “uvedl za organizátory soutěže, výkonný ředitel Iuridicum Remedium Jan Vobořil.

Z nominací veřejnosti vybere začátkem roku 2020 vítěze odborná porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, akademiků a novinářů. Nominovat na Big Brother Awards 2019 můžete do 16.1.2020.

Ceny Big Brother Awards, nazvané podle postavy z románu George Orwella „1984“, byly poprvé udělovány ve Velké Británii v roce 1998. V České republice byly předávány poprvé 28. října 2005 v divadle Na zábradlí.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.