ČSSD: Místo posuzování stylu obuvi připravte nový zákon o ochraně ovzduší, pane ministře Pavle Drobile!

27. července 2010 | ČSSD
Ochrana ovzduší je v rámci programu ochrany životního prostředí jeden ze stěžejních pilířů politiky ČSSD. Pro naši společnost pokládám za velmi důležitou otázku, jak čistý vzduch lidé dýchají a jaký vliv mají znečišťující látky v něm obsažené na naše zdraví. Ačkoli v posledním desetiletí došlo k určitému zlepšení, nelze pokládat ochranu ovzduší v ČR za dostatečnou, jak jsme se mohli přesvědčit při smogových situacích letos v zimě. Alarmující je také nárůst koncentrací některých sledovaných látek, například prachových částic.

Jako jednu z příčin současného stavu vidím i nedostatečnou legislativu. Současný zákon o ochraně ovzduší totiž neřeší třeba regulaci mobilních zdrojů znečištění nebo nedostatečně reguluje výstavbu nových stacionárních zdrojů v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší.

Zatímco nový ministr životního prostředí Pavel Drobil se spoléhá pouze na novelu a populistické výjezdy do regionů, ČSSD chce jít v této věci cestou nového zákona o ochraně ovzduší, který dostatečně zajistí odpovídající ochranu a standardizuje podmínky. Pokud trojkoaliční vláda zákon v dohledné době sněmovně nepředloží, je ČSSD připravena předložit vlastní návrh.

Namísto posuzování stylu obuvi a zavádění "přísných" ministerských směrnic o přípustném oblečení pro zaměstnance, jak dnes uvádí server Aktualne.cz, by se měl ministr životního prostředí soustředit na skutečně podstatné a důležité věci v oblasti životního prostředí. Prachové částice v ovzduší jsou pro společnost skutečně nebezpečnější než sandály, pane ministře.