MD ČR: Na brněnskou dálnici se vracejí stroje, na konci roku bude hotovo už 127 km nové D1

21. února 2020 | MD ČR
Po zimní přestávce se postupně vracejí dělníci a stroje na brněnskou dálnici D1. V sobotu 22. února začnou přípravné práce u sjezdu na Benešov na 21. kilometru. V noci ze soboty 29. února na neděli 1. března dojde k noční demolici dvou dálničních nadjezdů u Humpolce. Práce na dalších úsecích budou zahájeny v průběhu března a dubna, celkem se bude najednou pracovat až na 71 kilometrech dálnice mezi Mirošovicemi a Kývalkou.

„Od letošní stavební sezóny očekáváme zásadní krok k ukončení modernizace D1 v roce 2021. Letos otevřeme dalších 37 km nové D1, celkem tak už bude hotovo 127 kilometrů, což je skoro 80 procent D1 mezi Prahou a Brnem. Zbývat bude posledních 34 km v příštím roce,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček. Nejviditelnější práce na modernizaci se rozjedou až během víkendu 6. – 8. března, konkrétně úsek u Mirošovic a u Velkého Meziříčí.

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic nasadí všechna dosud vyzkoušená opatření, která podporují jak bezpečnost řidičů, tak bezpečnost dělníků provádějících stavební práce v těsné blízkosti veřejného provozu. Kromě dočasných nízkých svodidel, zvýrazněného dopravní značení, úsekového měření rychlosti, mobilního informačního systému bude ŘSD klást důraz zejména na minimalizaci uzavírek do jednoho jízdního pruhu. Ty jsou nezbytné v době výstavby dlouhodobého dopravního omezení a nyní jsou již tyto krátkodobé etapy na všech úsecích kryty smluvními sankcemi pro případ nedodržení stanovených limitů.

Pro řidiče bude letošní rok velmi náročný a podle ministra nezbývá, než je žádat o trpělivost. „Během modernizace zůstanou zachovány v obou směrech dva pruhy, byť v zúženém profilu, což výrazně pomáhá situaci zvládat. Chci také posílit komunikaci s řidiči, aby měli co nejvíce informací o postupu modernizace, věděli, co se chystá a mohli se tomu přizpůsobit a samozřejmě byli včas informováni o případných problémech a jejich řešení,“ říká ministr dopravy s upozorněním na informační linku Národního informačního centra (NDIC) 800 280 281 nebo na webovou aplikaci www.dopravniinfo.cz, ale také na www.novaD1.cz. Data o provozu NDIC sdílí s rozšířenými navigačními aplikacemi společnosti Google jakou jsou Mapy nebo Waze.

Celá modernizace 161 kilometrů D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou začala v roce 2013, dokončena bude na podzim roku 2021. Stavba spočívá v kompletním odstranění původního povrchu i podloží a vystavění nové dálnice ve stejné stopě za plného provozu, včetně všech silničních nadjezdů.