Petr Holub "> Obce a průmysl žádají zákon o čisté energii - Ekolist.cz

Hnutí DUHA/Calla: Obce a průmysl žádají zákon o čisté energii

6. září 2004 | Hnutí DUHA/Calla
Autor: Petr Holub, tel: 604 177 711
Více než osm desítek měst a obcí, přes stovku firem a zemědělské podniky žádají poslance, aby přijali účinný zákon o podpoře čisté energie.

Společná výzva, kterou zorganizovalo Hnutí DUHA a Sdružení Calla, varuje, že vinou nedostatečné legislativy zatím obnovitelné zdroje u nás zaostávají. „Zbytečně na to doplácejí obce, venkov, zemědělci, vlastníci i správci lesů a provozovatelé obnovitelných zdrojů“, upozorňuje. Signatáři požadují přijetí nového zákona a zároveň shrnují hlavní body, které musí obsahovat. Požadují především, aby:
· zajistil dlouhodobou garanci výnosů pro podnikatele v tomto odvětví, tím stimuloval investice a otevřel cestu k bankovním úvěrům i pro menší provozovatele;
· podporoval výrobu elektřiny i tepla z obnovitelných zdrojů;
· výslovně zahrnoval závazný cíl 8% podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny v roce 2010, který obsahuje už smlouva o českém členství v Evropské unii;
· zjednodušil administrativu při výstavbě a provozu obnovitelných zdrojů.

Výbory Poslanecké sněmovny tento týden začnou s posledním kolem jednání o vládním návrhu zákona, který má podpořit větrné a malé vodní elektrárny, spalování biomasy či bioplynu či solární kolektory.

Výzvu podepsalo 83 měst či obcí, 110 firem i zemědělské podniky. Mezi signatáře patří například města Písek, Jeseník, Náchod, Přerov a Kroměříž. Kompletní seznam i text lze stáhnout na www.hnutiduha.cz/clanek.php?art=236

Petr Holub z Hnutí DUHA řekl:
"Zatímco v řadě evropských zemí se toto moderní a čisté odvětví rychle rozvíjí, u nás zatím beznadějně kulhá a přešlapuje na místě. Doplácejí na to obce, venkov, podnikatelé i zemědělci. Zkušenosti sousedních států ukazují, že příčinou je hlavně špatná legislativa. Důležité je ale nejen, zda bude nový zákon, ale také co bude obsahovat."

Edvard Sequens ze Sdružení Calla řekl:
"Zatímco odborníci vedou debaty o metodách podpory obnovitelných zdrojů, řada poslanců s ní váhá. Věříme, že náš hlas jim pomůže v rozhodnutí. V zájmu obyvatel České republiky je co nejrychleji schválit zákon, který obnovitelným zdrojům pomůže. Už teď máme zpoždění."

Kontakt:
Petr Holub, Hnutí DUHA, telefon 604 177 711, email petr.holub@hnutiduha.cz