ČSSD: Opatření pro zlepšení ovzduší nejsou dostatečná

19. února 2010 | ČSSD
Současná situace, kdy obyvatelé Moravskoslezského kraje musí už několik dní znovu čelit výrazně zhoršené kvalitě ovzduší, je vážná. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší jsou nad limitem a kraj zahalil smog. To způsobuje především zhoršení nemocí dýchacích cest a srdečně cévních nemocí obyvatel.

Špatný stav ovzduší zejména v Moravskoslezském, Ústeckém kraji a v Praze, kdy 782 tisíc lidí žije v nezdravém prostředí, je dlouhodobý problém, kterým se nelze zabývat pouze nárazově a to v době, kdy je situace nejhorší. Je třeba začít jednat, měnit integrovaná povolení, omezovat výrobu v ostravských podnicích jako je Arcelor Mittal a zavádět dopravní řešení. Pomoci mohou automobily s pohonem na zemní plyn, autobusy na zemní plyn či elektřinu. Je také nezbytné zodpovědně přistoupit k návrhu zákona, předloženém Moravskoslezským krajem, který novelizuje zákon o ochraně ovzduší. Státní a veřejná správa by měla mít možnost kontrolovat, čím topí domácnosti. Veškerá opatření je především potřeba realizovat ihned. Sociální demokracie se to pokouší prosadit již 3 roky, ale bohužel se stále nic neděje.

Životní prostředí je pro ČSSD stěžejním pilířem programu, protože sociální demokracie je jediná strana, která se opírá o solidaritu nejen mezilidskou, ale i mezigenerační a mezidruhovou. Jsme hodnotová strana a životní prostředí musíme udržet i pro další generace. Navrhujeme zjednodušit pravidla pro financování výsadby zeleně v obcích. Prosazujeme předložení zákona o podpoře zeleného tepla a úspor a nový zákon o ochraně ovzduší. Řešením je vytvoření legislativních předpokladů tak, aby došlo ke snížení skleníkových plynů a dalších škodlivých látek minimálně o 50% do roku 2050. Uvědomujeme si, že je třeba zorganizovat tzv. občanskou iniciativu za účelem vytvoření fondu EU k podpoře opatření vedoucích k dodržování hygienických imisních limitů.