Katharina von Schnurbein "> Posilování procesu environmentálního povolování v ČR - Ekolist.cz

MŽP ČR: Posilování procesu environmentálního povolování v ČR

7. října 2003 | MŽP ČR
Autor: Katharina von Schnurbein
Praha, 7. října 2003 – Na Ministerstvu životního prostředí ČR bude dnes oficiálně zahájen Phare twinningový projekt “Posílení implementace IPPC – Integrované prevence a omezování znečištění – v ČR. Projekt je realizován na základě partnerství mezi Českou republikou, Nizozemím a Velkou Británií a je zaměřen na posílení stávajících kapacit pro implementaci směrnic EU v oblasti ochrany vod, ovzduší a půdy. Zvláštní pozornost bude věnována praktické implementaci Směrnice o Integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC). Projektu se účastní instituce státní správy zodpovědné za implementaci IPPC: Ministerstvo životního prostředí, krajské úřady a další účastnící povolovacího procesu (Agentura integrované prevence, Česká inspekce životního prostředí, krajské hygienické stanice). Projekt financovaný z prostředků EU v hodnotě 550 000 eur potrvá 12 měsíců.

Mezi cíle projektu patří především snížení celkového znečištění životního prostředí způsobovaného zařízeními, které podléhají zákonu č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), posílení efektivity implementace integrované prevence a omezování znečištění a posílení uplatňování strategie urdržitelného rozvoje v zařízeních podléhající zákonu o IPPC. Nedílnou součástí projektu budou školení a semináře pro pracovníky příslušných institucí zodpovědné za povolování, monitorování, inspekci a reportování podle IPPC. Školení bude zaměřeno na výměnu praktických zkušeností mezi českými, holandskými a britskými experty týkajících se nejlepších dostupných technologií při provozu průmyslových zařízení a ověřování, zda podmínky povolení nemohou být zpřísněny. Projekt bude pracovat s konkrétními případy povolovacích řízení v ČR. Experti z holandských a britských organizací zodpovědní za vytváření a posilování integrovaných povolení budou přímými účastníky projektu – jako přednášející i v průběhu analytických aktivit projektu. Všechny instituce z členských zemí, které se projektu účastní (DCMR regionu Jižní Holandsko, Infomil (Nizozemí) a Agentura pro životní prostředí (Velká Británie)) mají více než desetiletou zkušenost s procesem integrovaného povolování.

Předvstupní poradce z Velké Británie, hlavní manažer projektu Martin Whitworth říká: „Naším záměrem je v návaznosti na znalosti, schopnosti a zkušenosti českých expertů poskytnout těmto odborníkům praktickou pomoc při vytváření prvních integrovaných povolení, která položí základy aplikace Integrované prevence a omezování znečištění v České republice.“

Cílem programu Phare je poskytnutí pomoci České republice při přípravě na členství v EU. Od roku 1990 byly pro Českou republiku schváleny projekty Phare v celkové hodnotě kolem 993.5 mil. EURO (30.8 miliardy Kč). Twinning je nedílnou součástí programu Phare; přibližně 90 twinningových Phare projektů schválených k tomuto datu představuje přibližnou částku 72 mil. EURO. V rámci programu ISPA, který financuje projekty v oblasti dopravy a životního prostředí, byly schváleny od roku 2000 projekty v hodnotě celkem 350 mil. EURO (10.8 miliardy Kč.). V rámci programu SAPARD, který podporuje opatření v oblasti zemědělství a rozvoje venkova, byly od roku 2000 schváleny projekty celkem za 70 mil EURO (2.1 miliardy Kč). V roce 2002, v rámci Evropského fondu solidarity, byly schváleny další projekty v hodnotě 129 mil. EURO (přes 3.9 miliardy Kč) v rámci pomoci České republice v její snaze o nápravu škod vzniklých v souvislosti s povodněmi. K dnešnímu dni to tedy znamená celkovou podporu ve výši 1.615 miliardy eur poskytnutou ze strany EU České republice.