Vojtěch Kotecký "> Poslanci odmítli škrtat právo občanů mluvit do svého okolí - Ekolist.cz

Hnutí DUHA / Zelený kruh: Poslanci odmítli škrtat právo občanů mluvit do svého okolí

20. prosince 2005 | Hnutí DUHA / Zelený kruh
Autor: Vojtěch Kotecký, tel: 604 202 470
Ekologické organizace přivítaly, že poslanci dnes v klíčovém hlasování odmítli škrtnout v zákoně právo občanů vyjadřovat se k plánům na nové doly, kamenolomy nebo těžbu ropy ve svém sousedství.

Změnu navrhl poslanec Vlastimil Aubrecht (ČSSD, Ústecký kraj). Paragraf, podle kterého se lidé mohou vyjadřovat k povolování plánovaných velkých projektů ve své obci, by se podle jeho plánu přestal vztahovat na těžbu nerostných surovin.

Obdobně by z něj byla vyloučena důležitá povolovací řízení, ve kterých se rozhoduje o pravidlech stanovených lesním a mysliveckým zákonem.

Hnutí DUHA a Zelený kruh v Poslanecké sněmovně lobbovaly proti návrhu.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:
„Současná sněmovna už poněkolikáté potvrdila, že se škrtáním občanských práv v ekologických zákonech prostě nesouhlasí. Rozhodnutí se bude vnímat jako velké vítězství ekologických organizací, ale je důležité především pro kvalitu života každého z nás. Právo vyjadřovat se k novému dolu nebo kamenolomu v sousedství obce musí patřit mezi demokratické samozřejmosti. "

Eva Tylová ze Zeleného kruhu řekla:
„Jsem ráda, že poslanci ocenili význam účasti veřejnosti ve správních řízeních zamítnutím návrhu poslance Aubrechta, který ji měl v zákoně omezit.“

Kontakt:
Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Eva Tylová, Zelený kruh, telefon 776 088 244, email eva.tylova@ecn.cz
Vojtěch Kotecký, tel: 604 202 470