Atomstopp-oberoesterreich: Pouhých 5% obyvatel Horního Rakouska považuje spolkového kancléře Schüssela za důvěryhodnou osobu v boji proti JE Temelín

5. září 2006 | Atomstopp-oberoesterreich
Výzkum veřejného mínění, který zadalo sdružení Atomstopp_oberoesterreich, odhaluje následující skutečnosti:

9 z 10 obyvatel Horního Rakouska (90%) si přeje od nové spolkové vlády definitivní odstavení jaderné elektrárny Temelín. Odstavení JE Temelín tak s velkým náskokem vede před tématy jako „dosažení nulového deficitu“ (72%) nebo „zastavení tranzitní dopravy“ (71%).

S dosavadním nasazením současné vlády proti jaderné elektrárně Temelín nejsou obyvetelé Rakouska spokojeni – 46% dotázaných je méně spokojeno, 24% není spokojeno vůbec. Pouze 24% Hornorakušanů je velmi spokojeno.

78% hornorakouských obyvatel je názoru, že nová spolková vláda by se měla více angažovat v boji proti jaderné elektrárně Temelín.

Obyvatelé Horního Rakouska požadují více pozornosti vlády jaderné elektrárně Temelín

Téměř všichni dotázaní (celých 95%) jsou názoru, že politici by se měli po 92 dosavadních poruchách více zabývat tématem jaderné elektrárny Temelín.

Názor Hornorakušanů na snahy spolkového kancléře Schüssela je zcela jednoznačný: Podle tří čtvrtin dotázaných je rakouský spolkový kancléř příliš málo průbojný v oblasti bezpečnostních rizik JE Temelín – a to jak u české vlády, tak v EU. 45% dotázaných obyvatel zcela souhlasí s výrokem, že se spolkový kancléř Schüssel příliš málo zasazuje o uzavření jaderné eleketrárny Temelín, dalších 26% s tímto tvrzením souhlasí.

Odpůrci jádra jsou podle hornorakouských obyvatel v boji proti JETE nejdůvěryhodnější

Pro celých 56% obyvatel Horního Rakouska jsou v boji proti jaderné elektrárně Temelín nejdůvěryhodnější odpůrci jádra. Pouze 5% dotázaných je názoru, že spolková vláda pod vedením kancléře Schüssela se angažuje proti Temelínu nejdůvěryhodněji a podle 1% dotázaných je ministr životního prostředí Pröll v boji proti této elektrárně důvěryhodný.

Která politická strana může udělat něco proti JE Temelín? Která politická strana chce udělat něco proti JE Temelín?

Ze spektra politických stran důvěřují obyvateleé Horního Rakouska nejvíce straně Zelených. 30% respondentů jsou názoru, že strana Zelených by v boji proti JE Temelín mohla něčeho dosáhnout a celých 43% respondentů si myslí, že tato strana chce něco proti JE temelín dělat.

Pouze 17% dotázaných je názoru, že strana ÖVP chce dělat něco proti této elektrárně, o straně SPÖ si to myslí pouhých 11% respondentů. Všem ostatním rakouským politickým stranám (FPÖ, KPÖ, Liste Hans-Peter Martin, BZÖ) v tomto ohledu důvěřuje pouhých 5% a méně dotázaných.

Manfred Doppler a Roland Egger ze sdružení Atomstopp_oberoesterreich k tomu dodávají: „Výsledky tohoto výzkumu veřejného mínění ukazují nespokojenost obyvatel Horního Rakouska se spolkovou vládou v boji proti jaderné elektrárně Temelín. Mnohé bylo naslibováno – bepzečnostní vylepšení, úplná realizace procesu z Melku. V Temelíně nadále střídá jedna porucha druhou a nejdůležitější bezpečnostní opatření stále nebyla realizována! Jaderná elektrárna Temelín představuje velké bezpečnostní riziko a jeho definitivní odstavení vede na žebříčku přání Hornorakušanů. Proto musí být cílem dalších jednání s novou českou vládou odstavení rizikových reaktorů v této jaderné elektrárně. Na základě problémů, se kterými se elektrárna stále potýká, je možné jejího definitivního odstavení dosáhnout!“

„Při posuzovnání dosavadních snah v boji proti JE Temelín dopadla politická strana kancléře Schüssela nápadně špatně. Odstavení jaderné elektrárny Temelín není pro obyvatele Horního Rakouska okrajovým tématem – 90% respondentům není JE Temelín lhostejná. Obavy našich obyvatel musíme brát vážně! Nesmíme nadále tolerovat nečinnost spolkové vlády! Pokud to musí být, budeme my, odpůrci atomu, tlumočníky přání našich obyvatel a budeme ještě silněji pokračovat v našich akcích,“ říkají Egger a Doppler.

Další informace:
Manfred Doppler, Tel: +43 664 450 50 15
Roland Egger, Tel: +43 664 421 56 13

Dokumentace výzkumu: market-Institut, Markt-und MeinungsforschungsgesmbH., Linz
Metodika výzkumu: telefonická interviews CATI, reprezentativní průzkum hornorakouské veřejnosti nad 18 let
Období výzkumu: 22.-25.srpna 2006
Základ hodnocení: n=401