Tomáš Václavík "> Proč a jak jíst jídlo zblízka? - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/proc-a-jak-jist-jidlo-zblizka
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

EPOS - Spolek poradců v ekologickém zemědělství: Proč a jak jíst jídlo zblízka?

V týdnu od 17. do 25. června 2006 proběhne na Horním mlýně ve Křtinách (1) týdenní seminář s názvem „Jídlo z blízka“. O potravinách z místních zdrojů přijede přednášet a diskutovat známá aktivistka Helena Norberg-Hodge (2), iniciátorka hnutí za místní potraviny ve Velké Británii.

První polovina týdne bude věnována problému globalizace potravin a odpovědím na otázku proč jíst jídlo z blízka. Účastníci budou seznámeni s ekonomickými, sociálními a ekologickými souvislostmi nakupování globálně vs. lokálně vyrobených potravin. Odpoledne budou vyplněna diskusemi se zajímavými hosty na téma: Patří biopotraviny do hypermarketů?, Pomůžeme zemědělcům ve třetím světě dovozem jejich produktů? nebo Proč je v Česku málo českých BIO potravin? (účast potvrdili Vojtěch Kotecký, Hnutí Duha, Tereza Vrbová, bio-nebio s.r.o., Tom Václavík - Green marketing, Roman Rozsypal, EPOS a další).

Na druhou poloviny týdne je naplánován sjezd bioklubů fungujících v České republice, hodnocení současného stavu a možností, jak jíst jídlo z blízka u nás. Nebude chybět výlet do Moravského krasu a promítání zahraničních dokumentárních filmů (Ancient Futures, The Future of Food a další) a výborná strava z místních potravin, na jejíž přípravě se budou účastníci rovněž podílet.

„Globalizace potravin představuje velký problém pro místní komunity a drobné zemědělce v chudých i bohatých zemích. Nejde jen o daleké přepravování, nadměrné balení a sníženou kvalitu potravin, ale také např. o ztrátu rozmanitosti chutí a vůní místních potravin lišících se od vesnice k vesnici.“ řekla organizátorka semináře Petra Vetečníková, která podobný kurz absolvovala na proslulé Schumacher College právě ve Velké Británii.
Semináře se zúčastní asi 25 lidí z celé České republiky a několik zahraničních hostů a ještě je několik volných míst. Tlumočení do češtiny bude zajištěno.

Součástí semináře je i přednáška paní Helen Norberg-Hodge pro veřejnost nazvaná „Jídlo z blízka – výhody lokální produkce a spotřeba potravin“, ve které budou posluchači seznámeni s ekonomickými, sociálními a ekologickými souvislostmi nakupování globálně vs. lokálně vyrobených potravin. Přednáška proběhne ve středu 21.6. v 17 hodin v aule Fakulty sociálních studií, Joštova 10.

Obdobnou přednášku Helen Norberg-Hodge přednese ve čtvrtek 22. června na Filozofikcké fakultě Karlovy univerzity v Praze.

Seminář se uskuteční díky laskavé podpoře Evropského sociálního fondu (3), Nadace Partnerství a Nadace Veronica. Seminář je součástí projektu „Síť informačních center zaměřených na agro-environmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina“, který realizuje EPOS spolek poradců v ekologickém zemědělství (4). V rámci tohoto projektu vznikne v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina v dalších dvou letech síť informačních center zaměřených na vzdělávání a osvětu v oblasti agroenvironmentálně orientovaných programů Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí.

Další informace vám poskytne Tom Václavík, 541 263 456, tom@greenmarketing.cz. Podrobnosti o semináři, včetně podrobného programu a materiálů ke stažení, získáte na vlastních internetových stránkách projektu: http://jidlozblizka.hornimlyn.cz.


(1) Od roku 2002 pořádá občanské sdružení Horní mlýn různé akce pro radost, na něž zveme nejšírší veřejnost. Bývalý mlýn přestavujeme tradičními i netradičními technologiemi. Na některé stavební úkony zveme odborníky nejpovolanější, kteří nás učí používat přírodní a k přírodě šetrné materiály . Proběhly dílny stavby a izolací ze slámy, dílna tradičního způsobu omítání hlínou, izolování ovčí vlnou. Pravidelně organizujeme sázení stromků, ať již pro obec Křtiny na Habrůvecké cestě nebo v lesích nedalekého Ochozu. O.s. Horní mlýn pečuje o starý třešňový sad v Habrůvce. Nejpestřejší jsou víkendovky na mlejně, sahající od řemeslných workshopů, přes zajímavé přednášky až po tancování. Každé léto organizujeme tábor pro rodiny s dětmi a delší pobytový kurz zaměřený na oblast životního prostředí.Více informací o občanském sdružení Horní mlýn a jeho aktivitách je na internetových stránkách http:/www.hornimlyn.cz.

(2) Helena Norberg-Hodge: švédská myslitelka, učitelka a aktivistka kritizující současný model ekonomického rozvoje zejména jeho vliv na tradiční společnosti a lokální kultury. Byla první cizinkou, která našla svůj druhý domov v Himalájské provincii Ladakh. Zde strávila 30 let, naučila se místnímu jazyku a pomáhala lidem pochopit skrytá rizika modernizačních tendencí s jejich destruktivními účinky zejména na kulturu. Mezitím v Evropě vedla kampaň
proti vstupu Norska do Evropské unie. Je spoluředitelkou evropské části Mezinárodního fóra o globalizaci (International Forum on Globalization) a rovněž zakladatelkou a ředitelkou Mezinárodní společnosti pro ekologii a kulturu (International Society for Ecology and Culture). Za práci v Ladakhu obdržela v roce 1986 cenu známou jako Alternativní Nobelova cena – Right Livelihood Award.

(3) Evropský sociální fond je zaměřen na podporu zaměstnanosti formou rozvoje lidských zdrojů, dalšího vzdělávání, modernizací služeb a rozvojem spolupráce.

(4) EPOS Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR je občanským sdružením odborníků v oblasti ekologického zemědělství. EPOS je nezávislá organizace, sdružující poradce, výzkumné pracovníky a pedagogy. Jejím cílem je zvyšovat odbornou kvalifikaci ekologických zemědělců a pomoci zajistit ekonomickou stabilitu jejich farem a následně také k posílení trvale udržitelného zemědělství v ČR.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist